Mac-virusets historie

Mac-virusets historie

For 28 år siden så det første Mac-viruset dagens lys. Her er en oversikt over Mac-angrepene opp gjennom årene.

Apple og sikkerhet er et sårbart tema, men det er liten tvil om at Mac-brukerne ikke står helt utenfor faresonen hva gjelder sikkerhetstrusler.

Man strides om hvorvidt antivirus er nødvendig på en Mac; en del Mac-brukerne mener det foreløpig ikke er nødvendig, mens en del sikkerhetseksperter har sagt det kan være lurt å være føre var. Mac-brukere kan nemlig også være smittebære av virus til Windows-maskiner, derfor kan det være lurt å kvitte seg med disse, mener flere.

Med alt fokuset på Mac-sikkerhet den siste tiden har sikkerhetsselskapet Sophos tatt en nærmere titt på hvilke virus og ondsinnet programvare som har infisert Apple-maskiner opp gjennom årene. Listen er ikke lang, men historien går lengre tilbake enn man kanskje skulle tro.

Det første viruset

I 1982 skrev 15 år gamle Rich Skrenta det første viruset for Apple II kalt Elk Cloner. Viruset spredte seg via disketter, og infiserte oppstartssektoren på en Apple II. Ved hver femtiende oppstart ville følgende dikt dukke opp på skjermen:

Elk Cloner: The program with a personality

It will get on all your disks
It will infiltrate your chips
Yes, it's Cloner!
It will stick to you like glue
It will modify RAM too
Send in the Cloner!

Elk Cloner-viruset anses for være det første viruset som ble sluppet løs i det fri, altså utenfor datalaboratoriene. Viruset kom faktisk flere år før de første IBM-pc-virusene. Fem år senere, i 1987, begynte et virus kalt nVIR å spre seg - også via disketter. Kildekoden ble sluppet kort tid etter viruset ble kjent, og det ble derfor laget i flere ulike varianter. Viruset rammet Mac OS 4.1 til 8.0.

I 1988 ble HyperCard-virusene introdusert. Disse lignet på makrovirusene i Microsoft Office, og de ondsinnede skriptene skapte en rekke ulike problemer på datamaskinen. Virusene rammet alle versjoner av Mac OS helt opp til versjon 9.

I 1990 kom MDEF-viruset - også kjent som Garfield. Viruset infiserte både programmer og filer, og kunne få hele systemet til å krasje. Flere varianter av viruset ble lansert i de påfølgende månedene.

Virus fra Microsoft

I 1995 sendte Microsoft ved et uhell med det første Word-makroviruset, Concept, på cd-rom. Viruset infiserte både Mac-er og pc-er. Tusenvis av makrovirus fulgte i tiden etter, og mange spredte seg via Microsoft Office for Mac.

Året etter, i 1996, kom det første Excel-viruset, Laroux. Til å begynne med var Mac-brukere immune, men da Excel 98 ble lansert begynte det to år gamle viruset å infisere Mac-er også.

I 1998 ble Sevendust, også kjent som 666, først oppdaget. Viruset infiserte Mac-en ved å legge seg i Extensions-mappen og spre seg videre til andre programmer når maskinen ble startet på nytt.

Trojanerne kommer

De seneste årene har det dukket opp stadig flere trusler mot Mac-plattformen, men vi har ennå ikke kommet dit at vi kan slutte å skrive artikler med setninger om at risikoen fortsatt er lav.

I 2004 begynte Mac-ormen Renopo å spre seg. Renopo fikk en del oppmerksomhet, da den deaktiverte Mac OS X-brannmuren og annen sikkerhetsprogramvare, noe som gjorde at infiserte maskiner stod vidåpne for angrep utenfra.

To år senere, i 2006,Leap-A dagens lys. Leap-A var det første viruset for Mac OS X, og spredte seg via filer i nettpratprogrammet iChat.

I 2007 og 2008 er henholdsvis OSX/RSPlug-A og MacSweeper to av de mest nevneverdige truslene.

iWork-trojaneren er kanskje den mest kjente fra 2009. Trojaneren skulte seg i piratkopierte versjoner av Apples iWork-pakke. Trojaneren dukket også opp i en variant for Photoshop CS4 på Mac.

Også i år har vi sett flere Mac-baserte trusler. For eksempel HellRTS-trojaneren, som skjulte seg i det som ga seg ut for å være en ordentlig versjon av iPhoto. Den nyeste ormen fra 2010 er Boonana, et Java-program som kan infisere både Windows, Mac og Linux.

Les om:

Sikkerhet