Mange barn sliter på internett

Mange barn sliter på internett

Tre av fem barn har erfart nakenhet, vold eller fremmede som vil møtes.

Seks av ti barn har hatt negative opplevelser på internett. For eksempel grunnet eksponering for nakenhet og vold, på grunn av datavirus eller fordi fremmede har ønsket å møte dem i det virkelige liv.

Det viser den årlige undersøkelsen Norton Online Family, utført av Strategyone på vegne av Symantec, hvor 2805 barn på åtte år og 7066 voksne fra 14 land har deltatt.

- Rapporten gir et sjeldent innsyn i det elektroniske livet til unge mennesker i flere land, sier Per Hellqvist, sikkerhetsekspert i Symantec og forfatter av flere bøker om barn og nettsikkerhet.

Undervurderer

I snitt bruker de unge 11 timer per uke på nett, ti prosent mer enn i 2009. Og foreldrene kjenner til tidsbruken, i motsetning til tidligere år. I 2008 brukte barna ti ganger mer tid på nettet enn foreldrene trodde. I 2009 ble det redusert til dobbelt så mye som foreldrene trodde. Nå skjønner altså foreldrene hvor mye tid som faktisk går med til nettsurfing.

Bare 45 prosent av foreldrene kjenner imidlertid til de negative erfaringene. Generelt kjenner foreldrene til hva barna gjør, men de undervurderer graden av nedlasting av spill, musikk og videoer – aktiviteter hvor barn kan bli utsatt for upassende innhold. 20 prosent av barna tror ikke foreldrene har peiling på hva de driver med på nettet.

En av fem angrer på noe de har gjort på Internett. Over halvparten sier de føler et visst ansvar for at disse negative opplevelsene skjedde.

Fire av ti mobber

Like fullt sier sju av ti barn i undersøkelsen at de vil gå til foreldrene hvis noe ubehagelig skjer, og ni av ti mener de holder seg til familiens nettregler.

- Åpenhet og dialog er viktig for å støtte barna, mener Hellqvist.

Over halvparten vil ikke si eller gjøre noe på nett som de ikke ville gjort i virkeligheten. Seks av ti hevder de ikke mobber, trakasserer eller forfølger andre på internett, og akkurat like mange sier de ikke sender videre krenkende bilder eller innlegg om andre.

Symantec har også noen tips til foreldre. De mener barn kjenner til de fleste vanlige regler for å være trygge på nett, men peker på at gamle regler ikke lenger rekker å henge med i en nettverden i kjapp endring.

  • Forbered barna på positive og negative opplevelser på Internett. Ikke vent til etter noe har hendt.
  • Forklar hvor viktig det er å tenke seg om før man klikker på en link eller laster ned en fil.
  • Bruk søketeknologi som hjelper deg å se om en nettside er trygg eller ikke.
  • Fortell barna at det som skjer med dem på nett er et delt ansvar. Barn kan ikke ta alt ansvar for hva som hender dem på nett.

Les om:

Sikkerhet