- Mangler respekt, oversikt, kunnskap

- Mangler respekt, oversikt, kunnskap

Veteranen Sigmund Hov Moen langer ut mot politiet, som fortsatt ikke har ryddet opp etter virusangrepet.

Det nærmer seg nå tre uker siden 1000 av politiets pc-er ble slått ut av Downadup/Conficker-viruset.

Politiet er ennå ikke ferdig med å rydde opp etter angrepet.

- Men vi er helt i sluttfasen, forsikrer kommunikasjonsdirektør Espen Strai i Politiets data- og materielltjeneste (PDMT).

Han sa til Computerworld fredag for halvannen uke siden at det arbeidet være ferdig i løpet av én ukes tid. Og før det ga politiet inntrykk av at det skulle ta enda kortere tid.

- Det tar tid å fjerne noe som er så omfattende, sier Strai nå.

"Julekvelden på kjerringa"

At det skal ta fullt så lang tid, skjønner ikke høyskolelektor i datasikkerhet Sigmund Hov Moen på NITH.

Han har jobbet med it siden 70-tallet, og har fulgt spent med på politiets virusproblemer de siste ukene.

Moen forteller at på NITH hadde et slikt virusangrep vært rettet svært mye raskere enn hva tilfelle er i politiet. Nettverket hos politiet er selvfølgelig et ganske annet enn hva en utdanningsinstitusjon sitter med, men som han sier:

- Hos oss ville et tilsvarende angrep blitt ryddet opp etter på en dag eller to. Det skulle bare mangle. Vi kan ikke undervise i sånt og takle et angrep som julekvelden på kjerringa. Men politiet kan ikke bli så fleksisble, og det er det ingen som forlanger.

"Dårligst nord for Sahara"

Selv om hverken Moen eller andre krever at politiet skal rydde opp etter et stort virusangrep i løpet av en dag, synes han fortsatt det hele tar alt for lang tid. Og han reagerer sterkt på hvordan politiet håndterer saken.

- Sier de at de skal være ferdig i løpet av to uker, og de ikke er det, burde de selv gå ut og si at dette tok lengre tid, mener sikkerhetseksperten, som også opptrer som samfunnsaktør blant annet gjennom aviskronikker, radiokåserier og nettsider.

- Dette går på tilliten løs. Når man leser slikt, hva tror folk da? Man må konkludere som jeg er tilbøyelig til å gi dem rett i: At dette har de ikke helt taket på. For de unge må det være morsomt å se at "snuten" er bakpå datamessig med den "dårligste datasikkerheten nord for Sahara", sier han med et smil.

Og han har en klar formening om hvorfor det hele tar så lang tid som det tar.

- Det hele må skyldes mangel på respekt for oppgaven, mangel på oversikt eller mangel på kunnskap.

Han mener også at det hele er "stalinistisk", og ber politiet "vaske seg på hendene etter de har vært på do". Les videre på neste side!

Les om:

Sikkerhet