McAfee:  -Vista blir mer sårbar i 2008

McAfee: -Vista blir mer sårbar i 2008

Sikkerhetsselskapet McAfee sier at nå som Vistas brukermasse har kommet opp i en betydelig andel, har angripere begynt å fatte interesse for operativsystemet.

Microsoft vil slite med mer enn 40 ulike sikkerhetshull i Windows Vista neste år, etter hvert som selskapets nye operativsystem kommer opp i 10 prosent markedsandel. Det spår sikkerhetseksperter hos McAfee.

”De fleste av dagens ondsinnet programvare har ignorert Windows Vista” sier Craig Schmugar, en sikkerhetsforsker hos McAfees Avert Laboratorium. Skal vi tro Schmugar har de alvorlige sikkerhetstruslene for Vista latt vente på seg, ikke nødvendigvis på grunn av at Vista er forferdelig sikkert system, men fordi de som utvikler ondsinnet programvare har som regel et ønske om å tjene penger. Og da er det helt naturlig å forsøke å nå det operativsystemet med fleste brukere.

I løpet av 2008 vil hver tiende pc i verden ha Vista installert. Denne milepælen vil markere starten på målrettede angrep for å grave ut sårbarheter i Vista. ”Selv om Windows XPs enorme markedsandel vil sørge for at dette operativsystemet vil være angriperes primærfous, vil Vistas markedsandel på 10 prosent sette sistnevnte på angripernes radar”, legger Schmugar til.

Ifølge Net Applications, var Vistas markedsandel på rundt 7,9 prosent i slutten av oktober – det er en økning på 0,5 prosent fra måneden før.

Schmugar hevder at det eksisterer en viss parallell mellom Vista og Apples Mac OS X – begge to har en markedsandel som ikke er spesielt stor – og det bidrar til at mennesker som utvikler ondsinnet program ikke fatter interesse for systemet.

Databasen til National Vulnerability viser at det var rapportert 19 ulike sikkerhetshull i Vista i løpet av de første ni månedene. Tall fra Avert Lab viser at dette er faktisk tre flere sammenliknet med da Windows XP ble lansert i tilsvarende tidsperiode. McAfees forskningslab regner med at i løpet av 2008 vil antall sikkerhetsfeil i Vista stige til 40-45 stykker.

Hvis du er interessert i å gravere dypere i spådommene til Avert Lab kan du finne den fullstendige rapporten på McAfees nettside.

LES OGSÅ: Vista mer sikker enn XP

Sikkerhet