Mener Apple lurer forbrukerne

Mener Apple lurer forbrukerne

Sikkerhetselskap mener Apple ikke er ærlige når Mac markedsføres som "virusfritt".

Fakta er at det har svært få virusproblemer med Apples Mac-er, men om det skyldes tilfeldigheter, eller god teknologi, er noe ekspertene ikke er enige om.

Mange hevder det er for få Mac-er til å friste kriminelle å bruke tid på dem.

Apple selv vil, selvfølgelig, prøve å oppretholde bildet av en risikofri datamaskin. Det går selskapet alt for langt i, mener sikkerhetsselskapet Trend Micro.

"Hvis man tolker Apples markedsføring, kan ikke Mac-maskiner smittes av virus, en oppfatning som også deles av de fleste Mac-brukere. Trend Micro hevder det motsatte, og oppfordrer Apple til å være mer ærlig i reklamen sin", skriver Trend i en pressemelding.

Sikkerhetsselskapet går så langt at de forfrisker meldingen med et bilde av et råttent eple.

LES OGSÅ:

Falsk påstand

Trend Micro mener Apple bevisst kommuniserer misoppfatningen om at Mac-brukere er forskånet for skadelig kode.

Dette fører til at en falsk trygghetsfølelse, ifølge Trend Micro. Muligheten til å ta velinformerte beslutninger med hensyn til å åpne bilag, laste ned og installere ny programvare samt besøke tvilsomme nettsider, blir ifølge dem sterkt begrenset.

- Det er beviselig en falsk påstand å hevde at skadelig kode og virus ikke kan ramme en plattform fra Apple, hevder Rik Ferguson, sikkerhetsekspert hos Trend Micro, i meldingen.

I januar sirkulerte for eksempel en piratkopi av iWork som torrent-fil. Den inneholdt en trojaner som gjorde at de smittede systemene inngikk i et stort botnett.

LES OGSÅ:

- Ubeskyttet

Videre har flere applikasjoner på Mac OS-plattformen den siste tiden vært hardt utsatt, for eksempel Adobe Flash, Acrobat og Microsoft Office.

Senest på tirsdag, da Microsoft hadde sin «Patch Tuesday», manglet viktige oppdateringer til Microsoft Office PowerPoint for Mac – oppdateringer som skulle tette alvorlige sikkerhetshull i PowerPoint. Dermed er Mac-datamaskinene fortsatt sårbare, noe som kan føre til installasjon av skadelig kode som blant annet sender en liste over datamaskinens innholdt til en bestemt IP-adresse.

- Alt handler om penger, og det faktum at Mac-brukere i stor grad er uforberedt og at datamaskinene i stor grad er ubeskyttet, øker bare tiltrekningskraften, fortsetter Rik.

- Apple burde være ærligere overfor kundene angående trusselbildet og gi dem råd om hvordan de kan beskytte sine investeringer, identiteter og ressurser.

LES OGSÅ:

Sikkerhet