Mener nettangrep kan bli nytt 9/11

Mener nettangrep kan bli nytt 9/11

Fremtidens nettangrep kan bli like ødeleggende som 11. september, mener USAs forsvarsminister Leon Panetta.

- USA står ovenfor en dramatisk tid, med mange trusler om nettangrep. Disse nettangrepene kan få en lignende effekt på landet som 11. september-angrepene.

Det sa USAs forsvarsminister Leon Panetta torsdag kveld.

På et møte i New York kalte Panetta internett for ”fremtidens slagmark” og la ut om det han mente forsvarsdepartementet burde gjøre. Dette skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Forsvarets rolle i å sikre nasjonale Internett-angrep, og andre angrep på kommersielle institusjoner har vært kontroversiell. Likevel mener Panetta dette er viktig og forsøkte under talen å samle næringslivledere på sin side ved å advare dem om faren et storstilt angrep kan ha på ulike selskaper rundt om i landet.

- Et nettangrep begått av andre stater eller voldelige ekstremistiske grupper kan være like dødelig som terrorangrepet 11 september. Et slikt angrep kan kunne lamme hele nasjonen, sa Panetta i talen.

Utsatt for DDOS-angrep

Panetta erkjente nylig at overbelastningsangrep (såkalte DDOS-angrep) på amerikanske finansinstitusjoner har gjort store ødeleggelser. Han uttrykte bekymring for hvor raskt disse angrepene kan utføres og hvor hyppige de er. Han var spesielt bekymret over et nettangrep av en malware kalt ”Shamoon", som har rammet oljeselskapet Saudi Aramco.

- Shamoon inneholdt en funksjon som kalles ”Wiper", som var skrevet for å starte opp av seg selv, og denne fjernet viktige systemfiler og byttet de ut med et bilde av et brennende amerikansk flagg. Den bytter også viktige filer og data, med søppel. Mer enn 30,000 datamaskiner ble infisert og måtte bli erstattet, sa Panetta.

- Shamon-viruset er mest sannsynlig det mest destruktive angrepet på privat sektor til dags dato, sa han.

Kan "lamme" nasjonen

Panetta fortalte at The Department of Defense kjenner til konkrete tilfeller der angriperne har fått tilgang til kritiske infrastruktur-systemer. Han repeterte flere ganger hvor ødeleggende slike angrep kan være.

- En annen nasjon eller en ekstremistisk gruppe kan bruke nettangreps-verktøy og skaffe seg kontroll over kritiske ”brytere”. De kan for eksempel klare å avspore et passasjertog, eller enda verre, et tog lastet med dødelige kjemikalier. De kan forurense vannforsyningen i store byer, eller slå av strømnettet over store deler av landet. De verste scenarioene innebærer at terrorister angriper flere deler av vår infrastruktur samtidig som ett stort fysisk angrep på vår nasjon, sa Panetta.

Det er slikt type scenario som ifølge den amerikanske utenriksministeren vil kunne ”sjokke og paralysere” nasjonen.

Se video av Panettas tale her:

Les om: