- Meningsløst å forby fildeling

- Meningsløst å forby fildeling

INTERVJUET: Thomas Gramstad i EFN mener digital kultur tilhører alle.

Er det på tide å tenke nytt?

Forrige uke var det advokatens tur. Simonsen advokatfirma kjemper mot ulovlig fildeling på vegne av norske plateselskaper og filmprodusenter.

Thomas Gramstad, leder i Elektronisk forpost Norge (EFN), mener de like godt kan gi opp.

- Upubliserte verk er privat eiendom, men etter publisering bør verket være tilgjengelig for alle og kunne deles av privatpersoner ikke-kommersielt og i uendret form.

- Så hvis jeg gir ut noe er det ikke lengre mitt?

- Hvilken moralsk rett har du til å hindre folk å dele kultur med hverandre? Vi mener teknologien har ført til et gigantisk kulturelt og sosialt fremskritt.

- Logisk konsekvens

Kampen om digitalt innhold raser videre. Folkene bak Pirate Bay ble dømt, men fremdeles distribueres ulovlig innhold på utallige torrent-sider, via Youtube og Myspace. Teknologien er lovlig, mens distribusjonen i mange tilfeller er ulovlig.

Hvordan få bukt med lovbruddene? Skal man stenge tjenestene, eller tilgang til dem? Skal man åpne sak mot alle nettbrukere? Stenge nettet?

EFN representerer den enkleste løsningen av dem alle. Slipp filene fri. Gjør innhold gratis.

- Vi mener det er en logisk konsekvens av utviklingen. Hvis innholdsbransjen får det som de vil, får vi et samfunn hvor alt er overvåket, som kveler nyskaping og hvor folk føler begrensninger i forhold til hva de kan si offentlig.

- Er det ikke arrogant å bestemme hvordan rettighetshavere skal tjene penger?

- Tvert imot. Vi bestemmer ikke, vi påpeker nye valgmuligheter. Det som er arrogant er når dominerende aktører prøver å forby ny teknologi og konkurrerende modeller. Teknologi har skapt flere muligheter enn noen gang. I dag kan en musiker eller filmskaper ta hånd om alt selv, hvis de vil.

- Absolutt. Men hvordan tjene penger på det? Hvorfor skal kultur være gratis?

- For oss er det ikke noe poeng at det er gratis, men at det er fritt. Mest mulig til flest mulig.

- Mange modeller

- Hvis alle får dele fritt blir det vel gratis?

- Det finnes mange modeller. Man kan basere seg på donasjoner. Eller se på J-Diva. Hun tilbyr reiseopplegg, hvor man får hotell, servering, intimkonsert og omvisning i hjemmet hennes. Jeg tror de tar 4.000 kroner per person. Ganger du det opp blir det en del penger.

- Tror du virkelig på dette? Er Gry Jannicke Jarlum fremtiden?

- I kulturøkonomien må det utarbeides nye modeller. Det finnes allerede modeller som fungerer. I fremtiden vil det bli viktigere å bygge relasjon til fansen, mens distribusjonen i større grad vil bli en markedsføringskanal.

Ifølge advokatene er det en krenket part i denne saken. Hva tenker Gramstad om dette? Les mer på neste side!

Sikkerhet