Mer sofistikerte trusler i 2014

Mer sofistikerte trusler i 2014

Mange nye utfordringer for alle som vil være på internett.

Den voksende skare av uerfarne internettbrukere vil være lett bytte for nettkriminielle.

Dette hevder sikkerhetsfirmaet AVG i sin prognose for sikkerhetsutviklingen i det nye året.

Både enkeltbrukere og bedrifter bør ta trusselen om kidnapping av data og tilhørende krav om løsepenger mer på alvor i 2014, ifølge AVG.

Cryptolocker, som dukket opp i september i fjor, er et godt eksempel på hvor sofistikert moderne skadeprogramvare er blitt, sier sikkerhetsrådgiver Michael McKinnon i AVG Technologies.

Les også: PC Worlds sikkerhetstips

AVG er også bekymret for den økende tendensen til at folk tar saker i egne hender på nettet – kalt «internet vigilantism». Dette skyldes blant annet frustrasjon over at mange av de nettkriminelle ikke blir arrestert og straffet.

Det verste eksempelet på internett-aktivister som til slutt tok saken i egne hender og gikk drastisk til verks i fjor, var bombeangrepet mot maratonløpet i Boston, mener AVG.

Advarer mot Bitcoin

Selskapet advarer også mot internett-valutaer som Bitcoin, som byr på mange utfordringer utover ren svindel, for eksempel når det gjelder beskatning og regulering.

Konflikten mellom åpenhet på internett og privatlivets fred vil fortsette med uforminsket styrke i 2014. Etter hvert vil man innse at man må ta et valg der hver enkelt må vurdere hva man legger ut på nettet i forhold til hvordan dette kan sette privatlivets fred i fare.

Her er det svært delte meninger ute og går, fremholder AVGs talsmann. – Det er dem som er opptatt av at de ikke ønsker å leve i en overvåkningsstat, mens andre har full tillit til myndighetenes evne til å beskytte dem. Og så har vi dem som mer enn noe annet ønsker å bli informert om de beste tilbudene og ikke kvier seg for å la tredjeparter få vite både hvor de befinner seg og hva slags kjøpevaner de har, sier McKinnon.

Rekruttering av godtroende

Rekrutteringen til internett er for øvrig nå i ferd med å nå nye høyder, og vi får i nærmeste fremtid en stor skare nye internettbrukere som får en mye brattere lærekurve enn dem som har lært seg å være internettbruker gjennom lang tid, fra den gang internett var enklere og mer oversiktlig enn nå.

Etter hvert som alle disse nybegynnerne kaster seg ut i en internettverden med mange flere kriminelle elementer enn før, vil mange av dem være enkle ofre for nettkriminalitet, skriver amerikanske PC World i sin artikkel om AVGs 2014-spådommer.

Les om:

Sikkerhet