Microsoft ga seg med XP-stopp

Microsoft ga seg med XP-stopp

Forsøk på å stoppe oppdateringer i antiskadevare for Windows XP ble til tilbaketog og spekulasjoner.

Det er under tre måneder til Microsoft skal trekke ut pluggen for oppdateringer og tettinger av sårbarheter og sikkerhetshull for Windows XP. Et litt snodig forsøk på å få andre sikkerhetsleverandører med på å stoppe oppdateringer av signaturer til antiskadevareprogrammer for Windows XP ble trukket i går.

De fleste sikkerhetsselskapene lover støtte og oppdatering av sikkerhetsprogramvare i årevis framover.

Tosidig xp-trøbbel

Utfordringen for giganten er tosidig: For det første at antiskadevare som antivirus og antispionprogramvare ikke kan forhindre angrep som går direkte mot et underliggende operativsystem. Derfor kan mange brukere tro at så lenge antiskadevaren er oppdatert, så er det ikke så nøye med oppdateringer i operativsystemet. Denne falske tryggheten vil ramme Microsoft når et vellykket angrep mot selve XP lykkes.

- Antivirus kan ikke tette en underliggende sårbarhet. Det er ikke noe i antiskadevare som i seg selv kan lappe slike sårbarheter, den eneste rollen den kan ha i slike tilfeller er å hindre en slik skadevare om å spre seg videre fra maskin til maskin, sier Andreas Marx, sjef for AV-Test, et tysk selskap som regelmessig evaluerer antivirus for Windows-plattformene til nyhetstjenesten til IDG.

Fortsatt xp-støtte fra Microsoft

Den andre siden er at dersom andre sikkerhetsselskaper fortsetter oppdateringen av antiskadevare, må Microsoft gjøre det samme for sin antiskadevare. Og alle tiltak som tyder på at Microsoft er på gli med den absolutte fristen for å stoppe Windows XP, svekker innsatsen de har for å få folk over til nyere Windows.

Det var nettopp det de gjorde denne uka når det ble klart at de risikerte at deres egen antiskadevare Security Essentials ble stående alene uten oppdateringer for Windows XP. De utvidet både muligheten for å laste ned programvaren og oppdateringer til Security Essentials til og med 14 juli 2015.

Nettopp denne runden med antiskadevare har også bidratt til dette. Spekulasjonene om at Microsoft kan gi seg i et spørsmål om frister for Windows XP, var i gang med en gang det ble klart at de ga seg i saken om oppdatert skadevare.

Microsoft avviser blankt at dette innebærer at noe vil skje som endrer at Windows XP mister oppdateringer fra og med fristen den 8. april 2014.

En sviende, dundrende suksess

Microsoft har virkelig fått smake baksiden av medaljen med Windows XP, en av de største suksessene Redmond-selskapet har hatt. Til tross for et semmert og to gode os-alternativer i Windows Vista, Windows 7 & 8, har Windows XP klort seg fast som et mer enn godt nok alternativ. Dette gjelder i dag for rundt 26 prosent av pc-brukerne der ute, kun overgått av Windows 7. Men i salg i hele levetida på 13 år overgår XP også sin yngre, fire år gamle versjon.

Marx i AV-Test oppfordrer alle XP-brukere til å skifte til nyere pc-os, om det nå er Windows 8.x, Mac OS eller en Linux-distro. Men han innser også at mange ikke vil eller makter å få dette til innen april.

- For å gjøre en xp-maskin litt sikrere etter april, bør man kutte ut å bruke de integrerte versjonene av Internett Explorer og epostleseren Outlook Express. De vil ikke motta oppdateringer heller, og dermed blir de farlige å bruke. Skift til Chrome, Firefox eller Opera, og en annen epostleser. Og selv om sikkerhetsprogrammer ikke gir full sikkerhet på en maskin med ikke-oppdatert os, så må man ha et sikkerhetsprogram installert mot alle de andre truslene, poengterer Marx.

Les om:

Sikkerhet