Microsoft-Morro lanseres i dag

Microsoft-Morro lanseres i dag

I dag kommer Microsofts sikkerhetspakke i beta. Men du må være kjapp om du vil ha.

I dag, rundt klokken 19 norsk tid, kommer Microsoft til å legge ut beta-versjonen av sin nye sikkerhetspakke Windows Security Essentials (WSE), tidligere kjent under kodenavn «Morro», på denne siden.

Pakken, som er gratis, erstatter den skrinlagte betalingstjenesten Windows Live Onecare fra 2006.

Les også: Se produktene Microsoft vraket

Microsoft kaller det en pakke for «grunnleggende sikkerhet», med antivirus og anti-spyware forent i et program som tar mindre plass og minne enn tradisjonelle gigantpakker fra selskaper som Symantec, Normann og McAfee.

- Vil ikke overselge

- Minibærbare er en av fokusflatene til WSE. Vi har testet det på minibærbare, og en gigabyte minne er faktisk mer enn nok. Men programvaren vil virke inn på ytelsen om brukeren kjører mange applikasjoner på likt. Jeg vil ikke overselge produktet, sier Alan Packer, daglig leder for Microsofts anti malware-team, til Computerworlds nyhetstjeneste.

- Du merker det definitivt i større grad på minibærbare, og selv om vi forsøker å minimere dette, vil du merke det.

Ole Tom Seierstad, sikkerhetssjef i Microsoft Norge, har følgende å si om ambisjonene for WSE:

- Det er for brukere som ønsker å ha et brukervennlig og gratis antivirus- og antispionvareprogram tilgjengelig.

- Hull som en sveitserost

Med konsumentene er ikke de eneste som vil være ivrige på å få fatt på gratispakken fra Windows. Også konkurrentene innen sikkerhetsprogramvare, både de med gratis vare og betalingsvare, vil stå i nedlastingskø for å sammenligne det med sine egne programmer.

Også hackere vil sikkert snuse på sikkerhetspakken, tror David Boookbinder, innehaver av supportselskapet Total PC Support. Han har ikke stor tillit til WSE.

- Microsoft har gjentatte ganger vist en særlig inkompetanse når det kommer til å identifisere og forhindre malware (ondsinnet programvare, journ.anm.), og jeg spår at den nye applikasjonen ikke vil gjøre det mye bedre. Jeg er overbevist om at de som lager ondsinnet programvare vil finne hull i WSE like fort som en rotte i en sveitserost.

«Begrenset tilbud»

Det vil kun være 75.000 som får lastet ned betaen før nedlastingssiden stenger av.

- Det er en begrenset versjon, og finnes kun på engelsk. Den er tilgjengelig for nordmenn også, men det er mulig du må taste inn at du befinner deg i USA, sier Seierstad.

- Når regner man med at WSE går over fra beta til ekte vare?

- Vi har våre planer, men ingen uttalelse nå. Det vil alltid avhenge av resultatene i betaprogrammet.

Forrige gang Microsoft ga beskjed om at de ville begrense antallet beta-versjoner, under lanseringen av Windows 7 Beta, stagnerte hele systemet. Taket på antall nedlastinger ble deretter fjernet.

Les om:

Sikkerhet