Microsoft roper varsku

Microsoft roper varsku

Microsoft slår på alle varsellamper: Oppdater eller bli infisert.

- Det er oppdaget en orm som dukket opp i Asia og USA, og som sprer seg til maskiner som ikke er oppdater med sikkerhetsfiks. Det finnes allerede tre forskjellige typer, sier Ole Tom Seierstad, sikkerhetsansvarlig i Microsoft Norge, til Computerworld.

Klokka 11:44 i dag sendte han personlig ut en epost til en epostliste hvor det med både fet og kursiv skrift advares mot å være slapp på oppdateringen for tiden, under tittelen «HASTER: Kritisk sikkerhetsmelding: Det er svært viktig at dere nå er beskyttet mot sikkerhetsproblem varslet i Microsoft Security Bulletin MS08-067»

Dette står uthevet:

« Vi har i de siste dagene mottatt en rekke rapporter fra kunder som ikke har installert oppdateringene om at de er nå er angrepet av malware (orm). Rapportene er alle knyttet til samme type malware, og de som jobber i Microsoft Malware Protection Center (MMPC) har lagt ut detaljert informasjon om denne trusselen. Den detaljerte informasjonen finnes her og her. Kunder som har installert MS08-067 er ikke utsatt for denne trusselen.»

- Og denne ormen går nå verden rundt?

- Det er ikke så ille ennå, men det er derfor vi oppfordrer folk til å oppgradere. Vi vil unngå at ormen infiserer bedrifter og private i Norge. Dette handler om å være preventiv, og er rett og slett en føre var-melding til norske brukere, sier Seierstad.

Han forteller at den aktuelle oppdateringen det er snakk om, som altså vil sørge for å stoppe ormen fra å entre din maskin, kom for en måned siden.

- Så det er en del treiginger i landet?

- Det vil det alltid være. Mange i Norge har allerede oppdatert, men vi ser også at mange ikke har det. Det kan være mange grunner til dette, men vi presiserer at oppdateringen har vært ute en stund og at vi ikke har fått noen tilbakemeldinger på at den skaper problemer, så den skal være veldig grei å installere.

Du bør ikke føle deg for trygg om du har slått deg til ro med uoppdatert maskin fordi du ha antivirus og brannmur, ifølge Seierstad.

- Oppdatert antivirus tar ormen, men når den oppdages har du allerede fått den. Når det gjelder brannmurer vil slike ormer typisk åpne porter og lure seg inn, så det viktigste er å oppdatere.

En slik orm vil tradisjonelt sett snikinstallere seg selv, laste ned fiendtlig programvare som for eksempel en bakdør, og deretter spre seg videre.

Seierstad har følgende fire generelle sikkerhetstips:

1. Hold maskinen oppdatert.

2. Bruk brannmur.

3. Hold antivirus og antispionprogramvare oppdatert.

4. Bruk sunn fornuft. Ikke klikk på linker og e-post du ikke vet hva er.

Les om:

Sikkerhet