Microsoft saksøker ansatt

Microsoft saksøker ansatt

Microsoft har anklaget en eks-ansatt for bedriftsspionasje innen antipirat-programvare.

Miki Mullor, en tidligere ansatt i Microsoft er saksøkt for å spionasje mot selskapets bedriftsstrategi innen antipirat-programvare. Selv anklager han Microsoft for å prøve å tvinge ham til å stoppe en patentsak.

- Microsofts søksmål i Washington er skamløst, og et desperat forsøk å presse meg og min familie til å avslutte vår sak om juridiske rettigheter som går i Los Angeles, sier Miki Mullor til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Mullor jobbet for Microsoft i perioden november 2005 til september 2008. Ifølge Microsoft har han lastet ned sentrale dokumenter om selskapets antipiratteknologi. Teknologien brukes for å hindre Windows fra å bli piratkopiert videre fra pc-en hvor den er installert.

Har patent

Mullor mener selv å ha patent på denne programvaren. Som daglig leder i selskapet Ancora Technologies møtte han representerer for Microsoft for å presentere teknologien allerede i 2003, hevder han. Da Microsoft vendte tommelen ned for et samarbeid, ble han overrasket over at selskapet presenterte programvaren som sitt eget produkt under navnet OEM Activation 2.0 i Windows Vista i 2006.

Allerede i 2002 patenterte han nemlig teknologien under patentnummer 6411941.

- Jeg hadde flere diskusjoner med Microsofts advokater, og ansatte i selskapets antipirat-avdeling om hvordan Microsoft kunne tjene penger på å bruke teknologien. Men Microsoft avviste dette, og forklarte at de ikke ville bruke teknologien, sier Mullor.

Microsoft baserer imidlertid OEM Activation-teknologien på nøyaktig samme bruk av data fra både BIOS og harddisk-minnet for å unngå piratkopiering.

Systemet er oppfølgeren til System Locked Preinstallation (SLP). Microsoft startet utviklingen av dette i perioden Mullor jobbet i selskapet.

- OEM Activation en ren kopi av det jeg har utviklet. Den samme personen jeg fortalte om mine ideer var faktisk sentral i Microsofts utviklingsavdeling av OEM. De har stjålet min teknologi, de har ulovlig brukt våre patenter, og ved bruk av vår innovasjon har selskapet tjent millioner av dollar, mener Mullor.

Rettssak

Microsoft mener imidlertid at Mullor aldri fortalte at han var daglig leder i Ancora Technologies da han ble ansatt, og at han ble kastet ut av selskapet i september for ulovlig nedlasting av interne opplysninger. Han skal senere ha forsøkt å skjule sine spor.

Selskapet anklager han også for svindel, misbruk av forretningshemmeligheter og urettmessig berikelse.

Microsoft mener også at de har rett til vederlagsfri bruk av patentet til Ancora Technologies fordi Mullor aldri opplyste om patentet selv om han var ansatt og visste at de utviklet liknende teknologi.

I juli 2008 saksøkte Mullor pc-produsentene Dell, HP og Toshiba, siden trioen bruker IEM Activation-teknologien på pc-er med preinstallert Windows. Maskinvarepartnerne har bedt Microsoft om å ta ansvaret for søksmålet, siden det er de som har utviklet teknologien.

Sikkerhet