Microsoft stengte varslerside

Microsoft stengte varslerside

Publiserte hemmelig informasjon om overvåking av brukerne.

Cryptome, en varslernettside om myndighetsanliggender i USA, er nå stengt.

Angivelig etter at Microsoft ble rasende over publisering av en hemmelig overvåkingsguide som normalt kun deles med sikkerhetsmyndigheter, skriver Techworld.

En 22 siders håndbok kalt Global Crime Compliance ble publisert på nettsiden. I denne sto det detaljert hva slags informasjon Microsoft samler fra sine Live-tjenester, deriblant Hotmail, Messenger, MSN Groups og til og med spillplattformen Xbox Live. Det går klart frem hvilken informasjon som lagres, hvor lenge den er lagret samt hvordan politi og andre offentlige sikkerhetsmyndigheter i USA kan få innsyn i informasjonen.

90 dagers lagring

Etter at Microsoft oppdaget dokumentet på siden, skal de angivelig ha krevet dokumentet fjernet i henhold til US Digital Millenium Copyright Act (DMCA). Denne forespørselen ble avvist av gründer og redaktør i Cryptome John Young. Microsoft skal så ha kontaktet domeneverten Network Solutions og bedt dem fjerne siden.

Guiden i seg selv inneholder få tekniske avsløringer, men understreker i hvilken grad selskaper som Microsoft driver overvåkning av brukernes internettaktivitet. All tekst og bilder som lastes opp til Microsoft-tjenester ser ut til å bli lagret i 90 dager sammen med dato og tid for opplasting samt ip-adressen som foretok oppkoblingen.

Vanskelig å fjerne helt

Det er også verdt å merke seg at kundedata for Hotmail-brukere i hele verden lagres i USA, og dermed er tilgjengelig for amerikanske myndigheter under lokale lovgivninger. Arkivene slettes bare om kontoen ikke har vært aktiv på 60 dager, ifølge Techworld.

Samtaler over Live Messenger lagres ikke, men det ser ut til at tjenesten som spores mest er Xbox Live. Der er fullt navn, adresser og kredittkortdata tilgjengelig for å spore brukerne.

Microsoft vil slite med å fjerne dokumentet helt etter at det ble lagt ut. Det har spredt seg til andre nettsteder, blant annet varslernettstedet Wikileaks.

- Ikke meningen

Microsoft hevder på sin side det aldri var meningen å slå Cryptome.org helt av nett.

- I denne saken ba vi ikke om at hele siden skulle tas ned, bare at kopirettbeskyttet Microsoft-innhold skulle fjernes. Vi ber nå om å få siden gjenopprettet og vil ikke lenger kreve at dokumentet fjernes, sier en talskvinne for Microsoft.

Torsdag kveld norsk tid gjenopprettet Network Solutions nettstedet.

Cryptome mener dokumentet det er snakk om er konfidensielt, men ikke kopirettsbeskyttet, og mener hele saken derfor er misbruk av DMCA-loven og at det er for enkelt for store selskaper å presse internettleverandører med DMCA-loven for å få viljen sin.

Les om:

Sikkerhet