Microsoft vil droppe kopisperrer

Microsoft vil droppe kopisperrer

EMIs beslutning gjelder ikke bare Itunes.

Også Microsoft sier nå at de vil begynne å selge musikk uten kopibeskyttelse, eller DRM (digital rettighetshåndtering).

Microsofts holdningsendring kommer hakk i hæl på Apples og plateselskapet EMIs kunngjøring for en uke siden om at EMIs platekatalog skal bli tilgjengelig uten kopibeskyttelse på Itunes.

LES OGSÅ: DRM-fri musikk på Itunes

Tidligere har både Apple og Microsoft, og ikke minst plateselskapene, hevdet at DRM er nødvendig for å få til fornfutige forretningsmodeller for salg av digitalt innhold på internett.

Ifølge Microsofts talskvinne Kath Asher har selskapet vært i samtaler med EMI og andre plateselskaper om å tilby kunder musikk uten kopibeskyttelse på nettbutikken Zune Marketplace, som er knyttet til musikkspilleren Zune. Nettbutikken og spilleren ble lansert i november 2006 .

- Kunngjøringen fra EMI på mandag gjaldt ikke bare Apple. Kundene har gjort det klart at de ønsker ubeskyttet musikk. Vi planlegger å tilby dem det så snart våre partnere i platebransjen er komfortable med det, sier Asher.

I februar vakte det oppsikt da Apple-sjef Steve Jobs i et åpent brev oppfordret musikkindustrien til å gi opp DRM. Microsofts respons da var litt annerledes - en talsmann for Zune kalte Jobs' utspill naivt og uansvarlig.

Usikker utvikling

Spørsmålet er hvor mye som er spill for galleriet. Det var EMI, og ikke Apples beslutning, å droppe DRM. EMI har slitt i konkurransen med andre plateselskaper, og kan ha sett dette som en mulighet til å skaffe seg et digitalt forsprang.

EMI har dessuten gjort vellykkede forsøk med enkeltlåter uten kopibeskyttelse, blant annet av verdensstjernen Norah Jones.

Analyseselskapet Rethink Research har pekt på at Jobs og Apple har alt å vinne og lite å tape på EMIs beslutning. Itunes-kunder vil uansett være helt Ipod-avhengige for å spille av det aller meste av sin musikksamling, inntil videre.

Ifølge Marte Thorsby i Ifpi, den internasjonale platebreansjens paraplyorganisasjon, er det høyst usikkert om de andre selskapene vil følge EMIs eksempel.

- I den grad DRM skal anvendes, har vi vært opptatt av interoperabilitet, altså at innholdet blir tilgjengelig for flere spillere. Men det er umulig å si noe nå om hva de andre selskapene kommer til å gjøre, sa Thorsby til Ciomputerworld.no for en uke siden.

LES OGSÅ: - Ikke akkurat Norges bank

Les om:

Sikkerhet