Microsoft vil ha frivillig helsesjekk

Microsoft vil ha frivillig helsesjekk

Foreslår sertifisering av pc-er, men vil ikke utestenge brukere fra nettet likevel.

- Akkurat som når et individ som ikke er vaksinert setter andres helse i fare, setter datamaskiner som ikke er beskyttet, eller som har blitt kompromittert, andre i fare og utgjør en risiko mot samfunnet, sa "trustworthy computing"-direktør Scott Charney i Microsoft i fjor.

Derfor foreslo Charney at internettleverandørene skulle sjekke sine kunder, og stenge farlige pc-er ute fra internett; altså pc-er infisert av ondsinnet programvare, og som kan sette andre i fare. En slags smittefare.

Under RSA-konferansen sa Charney denne uken at han har snudd i saken.

Usikker sikkerhetsløsning

- I løpet av det siste året har jeg tenkt mye mer på dette, og innsett at det er flere feil med denne modellen, sa Microsoft-direktøren.

For det første innser Charney at det hele kan bryte personvernet, og oppfattes som inntrengende, om internettleverandørene skulle gjort dette hos alle kundene. Dessuten kan det hele ironisk nok være usikkert, i og med at flere nå bruker internettlinjen for telefoni.

- Om jeg får et hjerteinfarkt, og løper til datamaskinen for å ringe sykehuset, kan jeg risikere å få beskjed om å installere fire oppdateringer og restarte først. Dette er ikke opplevelsen vi etterstreber, sa Charney under konferansen.

Frivillig helsesjekk

For det tredje hadde et karantenesystem blitt en dyr affære for internettleverandørene. Både det å finne de infiserte maskinene, og eventuelle misfornøyde kunder, kan koste skjorta og vel så det.

Han ser nå for seg en frivillig sertifiseringsordning. For eksempel kan banker kreve at kundens pc blir skannet for at kunden skal kunne gjøre som hun vil på nettbanken sin.

- Da får brukeren kontrollen, mener Charney.

Charney mener man kan velge å ikke ta "helse-sjekken", men at det bør få konsekvenser for brukerne.

- En nettbank kan for eksempel be om en sikkerhetssjekk for sine kunder. Dersom de ikke består eller lar være å ta testen, kan banken for eksempel begrense hvor mye brukeren kan overføre, mener Charney.

Les om:

Sikkerhet