Milliondusør til hacker-jegere

Milliondusør til hacker-jegere

Vet du hvem som laget Downadup-ormen? Da kan du bli rik!

- Vi ser stadig nye maskiner i nettet som blir infisert. Vi er i en smitteprossess, sa sikkerhetsanalytiker Jan Roger Wilkens i Telenor Sikkerhetssenter til Computerworld tidligere i år.

Ormen han snakket om var Downadup, også kjent som Conficker. Den utnytter svakheter i Microsoft Windows Server Service, prøver å gjette brukernavn og passord på pc-er og kan autokjøres når man for eksempel putter inn en minnepinne i maskinen. Ormen kobler seg opp mot diverse nettadresser og laster ned ytterliggere ondsinnede programmer.

LES OGSÅ: Frykt for gigantisk Downadup-utbrudd

To millioner maskiner skal få ormen hver eneste dag, og nå har bransjen fått nok.

Microsoft, Symantec og VeriSign har slått seg sammen med Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) for å sperre nettadresser som ormen bruker for å utføre sin ondskap.

Microsoft går også ut med en dusør. Om noen kan tipse programvaregiganten om hvem som står bak ormen, og om tipsene er så gode at skaperne faktisk blir arrestert, vil Microsoft gi 250.000 dollar til tipserne. Det tilsvarer 1,7 millioner kroner.

Det er ikke ofte Microsoft går ut med slike dusører, og det er med på å understreke alvoret i situasjonen. Sist gang Microsoft åpnet pengesekken for snushaner var i 2004, da en tysk tenåring ble tatt for å ha laget Sasser-ormen.

LES OGSÅ:

En av tre pc-er kan bli ormemat

Les om:

Sikkerhet