Millionsmell etter overvåkingslov

Millionsmell etter overvåkingslov

I Danmark har en EU-lov kostet 200 millioner kroner, ifølge egen bransjeorganisasjon. Nå advarer danskene sitt naboland Sverige.

Det er tre uker siden Danmark innførte loven om datalagring. Dermed må trafikk via internett, fasttelefon og mobiltelefon lagres for å kunne overleveres politiet på begjæring.

Sverige jobber med en lignende lov. Ifølge Computersweden (CS) advarer nå danske talspersoner for bransjen svenskene om å gå like langt som Danmark.

LES OGSÅ: - EU-direktiv vil gi økte telepriser

Ifølge bransjeorganisasjonen Telekommunikationsindustrien har danske operatører blitt tvunget til å investere 200 millioner danske kroner i utstyr, programvare og personell for å leve opp til kravene. Den forventede årlige kostnaden er beregnet til opp mot 50 millioner kroner.

Ib M. Tolstrup som er sjef for Telekommunikationsindustrien tror svenskene bør ta det rolig å vente med implementeringen av den nye loven:

- Vi vet vi har verdifull informasjon for å forebygge og oppdage kriminalitet. Vi tar ikke lett på det, men la oss vente å se hva som skjer i Danmark. Kanskje dere (svenskene red. anm.) kan spare penger på å være mer effektive, sier han til CS.

Døgnet rundt, syv dager i uken må operatørene ha personell som kan rykke ut for å tilfredsstille politiets krav (etter en domstolsavgjørelse) på informasjon om en nettbrukers surfevaner.

Sikkerhet