- Minibærbare mer sårbare

- Minibærbare mer sårbare

Flere sikkerhetseksperter advarer mot slapp sikkerhet på mini-pc-er.

Minibærbare, som har tatt verden med storm, er billige. En del av årsakene er at de ikke er like kvasse som andre bærbare. En annen er at programkostnadene er billige. Antivirus følger ikke nødvendigvis med.

Nå går flere sikkerhetsanalytikere og eksperter ut og advarer mot disse små, søte pc-ene. Slapp sikkerhet gjør dem til enkelt bytte for hackere, skriver Reuters.

Mangedoblet risko

Sem Yen, Kinas markedsdirektør for programvareselskapet Syamntec, understreker at nettet er full av farer uansett hva slags datamaskin du måtte ha.

- Men siden minibærbare primært brukes til å surfe nettet blir risikoen potensielt multiplisert mange ganger, særlig om det ikke er noe antivirusprogram installert, sier han.

Pranab Sarmah, analytiker ved Daiwa forskningsinstitutt, mener minibærbar sikkerhet foreløpig ikke er tilstede. Han mener markedsposisjonen til minibærbare sørger for at leverandørene gjør hva som helst for å holde prisen så lav som overhodet mulig.

«Catch 22»

Det er et annet aspekt ved sikkerhet også. At de bærbare er billig, gjør at flere folk drister seg ut i pc-verden. Deriblant også mange blodferske databrukere som ikke kjenner nettets farer.

De mer semi-erfarne brukerne slår på sin side potensielt av sikkerhetsprogrammene for å øke hastigheten på disse noe tregere maskinene.

Gartner-analytiker Lillian Tray kaller sistnevnte en Catch 22-situasjon: Brukere som kjører for mange sikkerhetsprogrammer opplever treigere maskin, men om de ikke kjører noen slike programmer er risikoen stor. Man «taper» med andre ord noe uansett hva man gjør.

Ville styrt unna

Samson Hu, ansvarlig for minibærbare hos Asus, mener EEE-brukere får en grei sikkerhetsdeal som holder for de fleste. Asus kommer bundlet med et Symantec-produkt hvor brukere kan betale litt mer om de ønsker mer sikkerhet.

- Vi har fått mange gode tilbakemelding fra brukere. Men selvfølgelig, alle bør være oppmerksom på internettsikkerhetsutfordringer når de er koblet på nettverk, sier han.

Seniordirektør for sikkerhetsstrategi og risikohåndtering i Accenture, Eric Ashdown, sier de fleste selskaper fortsatt velger tradisjonelle bærbare som lar dem kjøre programvare som beskytter digital informasjon.

- Hvis jeg jobbet med bedrifts-it ville jeg ikke sett på minibærbare som en løsning. Jeg ville krevd mer sikkerhet, som de ikke kan tilby akkurat nå, sier han.

Sikkerhet