Minibanken er en bakterie-felle

Minibanken er en bakterie-felle

Minibanker er blant de verste bakterie-sprederne.

Når du tar ut kontanter i minibanken, risikerer du ikke bare at uærlige prøver å stjele pinkoden din. Enda større er risikoen for å bli smittet av forkjølelse og influensa.

En amerikansk undersøkelse viser at minibank-tastaturer er den fjerde verste bakterie-sprederen når det gjelder gjenstander vi berører ute i offentlige omgivelser.

Ettersom de fleste av oss bruker minibank ofte, er dette derfor en viktig smittekilde, advarer amerikanske Computerworld .

Det er firmaet Kimberly-Clark Corp. som har utført undersøkelsen. Selskapet står bak en rekke renholdnings- og hygiene-produkter, blant annet Kleenex lommetørkler.

Bensinpumpen en versting

Verstingen i rollen som bakterie-spreder er bensinpumpehåndtak. Undersøkelsen, som er gjort i seks amerikanske storbyer, viser at 71 prosent av alle bensinpumpehåndtak er bærere av bakterier eller virus som kan spre smitte av forkjølelse og influensa.

Deretter følger postbokshåndtak på andreplass med 68 prosent smittefare og rulletrapprekkverk på tredjeplass med 43 prosent smittefare.

På fjerdeplass ligger altså minibank-tastaturer. 41 prosent av minibankene som ble undersøkt i denne testen, var bærere av smitte for forkjølelse og influensa.

På de neste plassene kommer parkometre, knappene for å få grønn mann over gangfelt og knappene på salgsautomater.

I omtalen av undersøkelsen er ikke betalingsterminaler nevnt, men det er rimelig å anta at dette også er en betydelig smittekilde.

Hverdagslige gjøremål

– Folk flest er ikke klar over omfanget av smittefare som de er utsatt for når de går på jobben og gjør hverdagslige gjøremål som å fylle bensin eller ta rulletrappen, uttaler Charles Gerba, professor i mikrobiologi ved Universitetet i Arizona.

– Denne undersøkelsen er overbevisende fordi den understreker betydningen av både håndhygiene og «overflate-hygiene». De fleste virus som forårsaker forkjølelse og influensa spres fordi folk tar på en overflate med smitte og deretter tar på seg selv, i ansiktet, på andre gjenstander og på andre mennesker, sier professoren.

Måten å sikre seg best mulig mot smitte er å vaske hendene flere ganger om dagen. Det er også viktig at man tørker hendene skikkelig etter vaskingen, heter det.

Folkehelseinstituttet i Norge fremholder også at grundig håndvask er en viktig del av beskyttelsen mot influensa.

Les om:

Sikkerhet