Misbruker miljøkrisen

Misbruker miljøkrisen

Er fildeling like ille som smelting av isbreer? Det mener platebransjen.

Foreningen for platebransjen, IFPI sparer ikke på kruttet i en ny liste med ti punkter om hvor ille piratkopiering er. IFPI mener blant annet at piratkopiering sponser terrorisme, og at websider som sprer gratis musikk selv tjener fett på det.

Ikke nok med det. Listen har fått navnet "ten inconvenient truths" , eller ti ubehagelige sannheter.

Med denne tittelen henviser IFPI direkte til Al Gores miljøfilm som har blitt startskuddet for den nye miljøbølgen. Men der Gore synes det holder med "en sannhet" for å beskrive klimakrisen over hele verden, mener IFPI de trenger hele ti for å skildre piratkopiering.

LES OGSÅ: Snart lovlig å kopiere HD-plater?

Listen inneholder både en del gamle argumenter mot piratkopiering, og noen nye og overraskende. At Pirate Bay tjener "tusener av euros" på en webside som sprer gratis musikk er kanskje ikke det meste skremmende, men IFPIs påstand om at ulovlig kopiert musikk sponser terrorisme er alvorlig.

Ifølge bransjeforeningen bruker både organiserte kriminelle og terroristiske organisasjoner ulovlig kopiering av cd-er og dvd-er til å hvitvaske penger.

Musikkpirater bryr seg ifølge IFPI dessuten lite om uavhengige artister, selv om det er imagen.

Uavhengig musikk kopieres like mye som kommersiell musikk, og generelt vil mindre penger til platebransjen ramme de små artistene hardest, og tvinge selskapene å satse mer på kommersielle suksesser.

Piratkopiering er heller ikke noe folk med lite ressurser gjør. Ifølge en kinesiske studie IFPI siterer er ulovlig kopiering mest popp blant de med høyere inntekter, ikke blant de fattigste.

Miljøkrisen som nå inntar forsidene i avisene, og agendaen til politikerne, har også nådd it-bransjen.

IBM har satt i gang et prosjekt de kaller Big Green Innovations, og de tar sikte på å skape verktøy og teknologi som skal hjelpe bedrifter med å begrense CO2-utslipp ved å bidra til mer energieffektive datasentre, kraftigere solceller, vannrensing og overvåking av vannressurser.

Også andre selskaper kaster seg på miljøbølgen. I en helsides annonse i Computerworlds papirutgave skriver Dell og AMD at de forplikter seg til å redusere CO2-utslippene. En slik markedsføring var for bare seks måneder siden utenkelig.

IFPI har all rett til å forsvare sine standpunkter med argumenter. Og noen gode argumenter har de. Å kopiere noe som er intellektuell eiendom av andre er langt fra så problemfritt som piratmiljøet vil ha det til.

Men å sammenligne noen tusen euro som Pirate Bay tjener med smelting av Nordpolen, og prispress på musikkbransjen med dyrearter som dør ut, eller hvitvasking av kriminelle penger (som for øvrig også skjer i restauranter i Oslo) med ødeleggende flommer og orkaner, er direkte smakløst.

Hvis platebransjen vil vinne sympati, bør den avvikle dette latterlige spillet på miljøkrise i sin kamp mot piratkopieringen med det aller første.

Se hele listen på IFPI Norge, på engelsk .

LES OGSÅ: Nettramp eller aktivister?