TVANGSTILTAK: Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen måtte true kommunene med tvang for å få fart på bredbåndsutrullingen i de store byene og enkelte landdistrikt. Foto: Dag-Rune Z. Vollen

Mot løsning på gravestrid

Det er klar tilnærming i konflikten om graveforskrifter. Striden mellom de store byene i  Vegforum, Samferdselsdepartementet og bredbåndsoperatørene er langt på vei skrinlagt.

Publisert Sist oppdatert

- Vi er enige om å finne en løsning. Det syns jeg er et utrolig langt skritt - bare det, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til Dagens Næringsliv etter et møte torsdag med representanter fra blant annet storkommunene.

De har kjempet mot Vegdirektoratets forslag for en gravedybde for legging av ledninger og fiber i riksveiene på 40 centimeter.

Siste tredjedel kan graves ned

Det er i dag vel 1,1 million husstander i Norge som abonnerer på høyhastighetsnett. 71 prosent av husstandene har tilgang. Veksten er selvsagt størst i byene der graveforskriftene betyr mye.

Iallfall for halvparten av de gjenstående 30 prosentene som ikke har tilgang, er graveforskriftene vesentlig for kostnadene og dermed utviklingen.  På bygdene er det avstanden og statsstøtte som betyr mest. Det understreket blant andre Jan Heggheim i Nasjonalt Breibandsråd på Telecom World i forrige uke.

Telenor optimist

- Dette er resultat av målrettet arbeid. Tyngdekraften i dette at kommunene hadde inntatt uholdbare standpunkter har naturligvis også hjulpet. Nå er prosessen "nullstilt", med nytt utgangspunkt og klar tidsplan (september). Og nettutbyggerne er direkte inne i normeringsarbeidet til kommunene. Det borger for et godt resultat. Mange detaljer gjenstår å få avklart, men kursen er satt i rett retning for regler om kommunale bestemmelser om framføringsmetoder, gravedybde, gebyrer og saksbehandling, sier direktør for samfunnskontakt i Telenor David Hansen (bildet).

- Nå starter vi på scratch igjen og tar utgangspunkt i Vegdirektoratets forslag, sier Turid Åsen Olsgård, daglig leder i Vegforum for byer og tettsteder.

Byene er problemet

Vegforum består av 21 storkommuner. Blant dem er Oslo, Bergen og Trondheim.

Telenor hevdet i et brev til samferdselsminister rett før jul at i underkant av 40 kommuner hindret mobil- og bredbåndsdekning. Dette var blant annet som følge av strenge graveforskrifter. Blant dem var de 22 største byene pluss noen vestlandskommuner.

Kommunenes graveforskrifter er svært varierende. I enkelte kommuner kreves det ti centimeter for å gravlegge fiber, mens andre krever 70 centimeter eller mer. Et fåtall kommuner tillater den billigste gravemetoden – «microtrenching», svært lite inngripende grøfter og kabelstrekk. 

Rett før jul truet samferdselsministeren med tvang mot kommuner som ikke ville følge oppfordringen. Dette brevet sendte statsråden sammen med Kommunenes Sentralforbud (KS) til landets 428 kommuner. I brevet anbefalte statsråden kommunene å benytte de tekniske kravene Vegdirektoratet foreslår for riksveiene - en gravedybde på 40 centimeter.