Mystisk fall i spam-trafikken

Mystisk fall i spam-trafikken

Stor nedgang de siste månedene, men ingen skjønner hvorfor.

BBC kan melde om at antallet søppelpost sendt ut i verden har falt de siste månedene - sakte, men sikkert siden august i fjor.

Symantec mener spamnivået har falt fra over 200 milliarder meldinger per dag i august til så lavt som 50 milliarder daglig i desember.

Ingen av dem som overvåker søppelposten klarer å svare på hvorfor det har blitt slik. Det som er på det rene, er at de tre største "spam-fabrikkene" har innskrenket sine aktiviteter.

Tause botnett

Bontnett, hærer av infiserte maskiner, står for det aller meste av spamutsendelser. Men Rustock-botnettet, som har vært ansvarlig for nesten halvparten av all spam sendt globalt, spydde bare ut 0,5 prosent av verdens spam i desember. Botnettene Lethic og Xarvester var også rimelig passive.

- Det er vanskelig å si hvorfor, kommenterer senioranalytiker i Symantec Hosted Services, Paul Wood, overfor BBC.

Kommer tilbake

Mulige teorier på den gledelige reduksjonen går fra flere ulike sikkerhetsforskere på at spammerne kanskje omjusterer seg i forkant av en ny spam-kampanje, spam-konger som legger opp spam-karrieren - dog slike som regel erstattes av nye spam-prinser, eller rett og slett at det er i ferd med å utvikle seg nye hovedkanaler for spamming, slik som Twitter eller Facebook.

Spam-overvåkerne er dog rimelig sikre på at vi neppe kan forvente å få mindre spam i tiden fremover, spammen vil nok komme tilbake, tror de.

- I flere år har det vært spådommer om at epost-spam vil gå ned. Men så lenge spammerne kan få penger for sine aktiviteter, forsvinner det ikke, sier forsker Carl Leonard fra Websense.

Les om:

Sikkerhet