Nå kommer sjøens trygghetsalarm

Nå kommer sjøens trygghetsalarm

Telenor Maritim Radio lanserer varslingssystem for sjøfolk i havsnød.

Telenor Maritim Radio har nå utviklet et varslingssystem beregnet for sjøfolk som er alene på sjøen. Håpet er at det kan redde liv og gi en tryggere hverdag på havet, heter det i en pressemelding.

Kjernen i systemet er en liten trådløs sender som fiskeren har på seg. Den er konstruert slik at den er enkel i bruk og ikke til hinder for det daglige virke om bord.

- Er uhellet ute, enten han faller over bord eller får problemer på båten, vil han aktivere denne enheten. Den sender et signal som løser ut nødstoppbryteren, slik at fremdriftsmaskineriet og hydraulikksystemet stopper. Samtidig aktiveres en lokal sirene og lanternene blinker, forteller Frode Vindenes i Telenor Maritim Radio.

Samtidig vil nødsignalene vil også bli videresendt til nærmeste Kystradiostasjon, med båtens GPS-posisjon. Da går alarmen på Kystradiostasjonen, og posisjonen på båten vises på monitoren foran operatøren, som så vil prøve å kalle opp båten.

Får han ikke svar på tre tilrop, vil han umiddelbart tilkalle de nærmeste båtene og samtidig sette i gang en redningsaksjon via Hovedredningssentralen.

- Dette systemet er det eneste som har direkte kontakt til Kystradiostasjonene, som har døgnbemanning 24/7 hele året. Bare de siste månedene har det vært minst to dødsulykker, hvor en fisker har falt over bord og båten ble funnet med motoren i gang i fjæresteinene. Disse ulykkene kunne sannsynligvis vært unngått om de hadde hatt slikt utstyr om bord, avslutter Vindenes.

Mer informasjon om den nye tjenesten er tilgjengelig på nettsidene til Telenor Maritim Radio.

Se video: Kystradioen

Sikkerhet