- Nasdaq med Windows 2003

- Nasdaq med Windows 2003

Server i viktig børssystem begynner å dra på åra.

Det er Wall Street Journal WSJ som har fått nyss i at Windows 2003 fortsatt er i sving i serverparken til Nasdaq-børsen.

Det ti år gamle operativsystemet skal være sentralt i i såkalte Securities Information Processor (SIP), et system som brukes for å utveksle og konsoldiere kurser og handelsdata før det sendes ut offentlig.

SIP-en er nettopp det systemet Nasdaq fikk trøbbel med i august, som førte til nedetid i tre timer etter at et backup-system ikke ble aktivert.

Ifølge WSJs kilder var det trolig ikke Windows Server 2003 var utløsende årsak til den nevnte feilen, men kildene mener bruken av det adrende systemet understreker hvor dårlig prioritert selve børssystemene har vært investeringsmessig gjennom de siste årene.

Handelssystemer over dammen har fått mye kritikk for sine teknologiplattformer senere tid. Den amerikanske Handelskommisjonen har etter mye klabb og babb fra børsene, krevd at de må gå gjennom sine sikkerhetsrutiner og prosesser for å unngå flere handelslammende feil.

FBI har tidlgiere kritisert Nasdaq offentlig, en kritikk som er relevant selv om den er noen år gammel. I kjølvannet av en etterforskning av et sikkerhetsbrudd i 2001 kjeftet de på Nasdaq, nettopp fordi Nasdaq brukte Windows Server 2003, som FBI mente gjorde dem til et lett mål - særlig ettersom det var snakket om en totalt ulappet installasjon.

Oslo Børs kjører på sin side Linux, i likhet med London Stock Exchange. Det var i november for et år siden at Oslo Børs feiret overgangen fra .Net-baserte Tradeelect til Linux-baserte Millennium Exchange med marsipankake og festtaler.

Sikkerhet