Nato-senter for virtuell krig

Nato-senter for virtuell krig

Nato setter opp et senter for datakrig i Estland.

Forsvarsalliansen Nato åpner et forskningssenter for virtuell krigføring. Senteret skal plasseres i Estland, kunngjorde organisasjonen onsdag.

Senteret får det poetiske navnet Cyber Defence Center of Excellence, og skal ligge i Estlands hovedstad Tallinn. Det skal ansettes 30 personer i startfasen. Halvparten av de ansatte kommer fra de syv landene som er involvert - Tyskland, Italia, Spania, Slovakia, Latvia, Litauen og Estland.

Virtuell krigsføring, eller kyberkrig, har vært lenge på Natos agenda. At Estland velges som vertsland for senteret er ikke en tilfeldighet. I mai 2007 ble landet rammet av et voldsomt dataangrep, som lammet store deler av infrastrukturen. Blant annet ble finanssystemene slått ut i flere timer.

Som følge av dette ba Estland Nato om hjelp.

Dataforsvar

Angrepene ble satt i forbindelse med flyttingen av et minnesmerke for sovjetsoldater, noe etniske russere var svært irriterte over. Selv om det aldri har blitt bevist, tror de fleste eksperter at russiske myndigheter hadde noe å gjøre med angrepet mot Estland.

Allerede i oktober i fjor bestemte Natos forsvarsministere seg å opprette et slik senter for dataforsvar. Senteret skal hjelpe Nato-landene å forsvare seg mot eventuelle angrep mot data-infrastukturen.

Ifølge kunngjøringen skal senteret være operativt i august, men den offisiell åpningen skjer ikke før i 2009.

Les om:

Sikkerhet