NATO settes inn mot datakriminelle

NATO settes inn mot datakriminelle

Nettsabotasje mot Estland skremmer forsvarsalliansen.

NATO skal hjelpe Estlands med gjenoppbygging av it-systemer etter det russiske nettangrepet sist uke. Forsvarsalliansen vil etter hendelsen involvere seg mer i it-sikkerhet, ifølge EUs justiskommissær, Franco Frattini.

Han uttaler seg også varmt om å utvide politisamarbeidet på dette området.

Russlands koordinerte angrep på Estlands datasystemer har skremt EU-ledelsen. Angrepet på Estland kan spores til statlige servere i Rusland, mener estiske myndigheder.

Det er utviklingen av internett og andre informasjonssystemer som gir de kriminelle flere muligheter, mener Franco Frattini. EU har opplysninger om flere kriminelle bander som opererer for å skaffe penger. Man regner med at de har håvet inn en halv milliard kroner på internettsvindel.

- Lovgivningen og ordenshåndhevelsen har tydelig problemer med å følge med. Disse trusler understreker behovet for et styrket internasjonalt samarbeid. Samarbeidet skal ikke kun dekke EU, men også landene utenfor EU, sier Frattini i en pressemelding.

EU-kommisjonen holder i november en konferanse om datakriminalitet.

- Normalt brukes NATO til at bekjempe opprørere i Afghanistan og lignende, men i fremtiden vil NATO bli mer involvert i it-sikkerhetsproblematikk. Målet er å få utslettet datakriminaliteten, sier Frattini.

Les om: