Nato vurderer innsatsstyrke for it

Nato vurderer innsatsstyrke for it

Har en militær-digital styrke på tegnebordet.

North Atlantic Treaty Organization (NATO) vurdrer å stable på benia en it-innsatsstyrke som kan forsvare kritisk infrastruktur som angripes fra nettet.

Det er Natos generalsekretær, danske Anders Fogh Rasmussen, som har stablet på beina forslaget.

- Det er min ambisjon at vi en dag har oppbygget en slags cyber-flytropp eller en innsatsstyrke, som vi i dag har Nato Response Force, en tradisjonell militær styrke som hurtig kan rykke ut. På cyber-fronten må vi ha noe lignende om et medlemsland blir angrepet, sier han til Politiken.dk.

- Det er nok mange av de store landene som selv har denne kapasiteten, men det kan være andre allierte som ikke har den samme avanserte kapasitet, sier han.

Han bekrefter overfor Politiken.dk at Nato er et attraktivt mål for it-kriminelle, og at Nato derfor har bygget opp en solid kompetanse på området. De har til nå hatt nok med å beskytte sitt eget militære område, men Rasmussen er nå klar for å bredte kunnskapen utover medlemslandene.

Her i Norge ble Cyberforsvaret opprettet fra militært hold i fjor. De var i påsken på rekrutteringsraid under datafestivalen The Gathering.

Sikkerhet