Nederland vil hacke pc-er

Nederland vil hacke pc-er

Regjeringen i Nederland vil gi politimyndigheter lov å hacke seg inn i datamaskiner for å samle bevis i kriminalsaker.

I et brev til underhuset beskriver sikkerhets- og justisminister Ivo Opstelten regjeringens planer for en ny lov som vi gi nederlandske politimyndigheter nye verktøy i etterforskning av cyberkriminalitet, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Under det nye lovforslaget vil etterforskere få lov til å installere overvåkningsprogramvare eller søke etter beviser på nær sagt hvilken som helst datamaskin - inkludert maskiner utenfor Nederland dersom det ikke er klart hvor disse maskinene befinner seg.

Riktignok vil politiet fortsatt være nødt til å samarbeide med utenlandsk politi dersom etterforskerne vet hvilket land maskinen befinner seg i.

Med de nye reglene vil politiet også ha lov til å slette ulovlig materiale som måtte dukke opp under slike søk.

Angriper Tor

Justisministeren navngir anonymiserings- og krypteringstjenesten Tor i brevet, og bruker barneporno som skrekkeksempel for å gi moralsk kredibilitet til lovforslaget.

Tor-tjenesten lar brukere sette opp private tjenester som bare er tilgjengelige fra innsiden av Tor-nettverket. Forbindelsen mellom brukere er routet via en rekke tilfeldige noder som anonymiserer trafikk og skjuler fysisk lokasjon.

Riktignok heter det i forslaget at politiet bare vil få lov til å utøve hacke-retten i alvorlige kriminalsaker som kan gi fengselsstraff på fire år eller mer, og bare med tilatelse fra en dommer.

Alle handlinger skal i tillegg logges, og disse skal være tilgjengelig for senere gjennomgang.

På feil spor

- Kyberkriminalitet er et alvorlig problem som må takles, men de foreslåtte tiltakene er ikke riktige og utgjør en alvorlig sikkerhetsrisiko, mener It van Daalen, direktør for kyberrettighetsorganisasjonen Bits of Freedom.

Han mener blant annet at lovforslaget kan sette en farlig presedens for andre land, og ikke minst utgjøre en fare for brukere fordi det kan friste myndighetene til å holde sikkerhetshull hemmelig for selv å kunne utnytte dem i aksjoner mot kyberkriminelle.

Daalen finner blant annet støtte I David Harley, sikkerhetsforsker i antivirusselskapet Eset.

- Det er ingenn tvil om at det allerede finnes et voksende og foruroliggende marked for utnyttelse av svakheter i sikkerheten i programvare, og dette forslaget vil kunne legitimere dette markedet ytterligere, mener Harley.

Sikkerhetsforskeren mener fordelene med forslaget ikke er verdt ulempene han mener det vil føre med seg.

- Det er umulig å garantere at effekten av tiltaket blir begrenset til kriminelle elementer, advarer Harley.

Les om: