Nekter å gi ut passasjerlister

Nekter å gi ut passasjerlister

Flyselskapet Norwegian nekter å gi ut passasjeropplysninger til politiet, og får ros fra Datatilsynet.

Årsaken til at Norwegian ikke ønsker å gi ut informasjon om sine passasjerer, er at ansatte i økende grad får uformelle henvendelser fra politiet om å sjekke opp i hvem som reiser hvor, skriver Aftenposten. Politiet bruker i økende grad slike lister til målrettet kontroll, spesielt mot reisende fra Schengen-landene.

Ifølge avisen leverer SAS ut passasjerlistene til mellom tre og fem flyvninger daglig, men Norwegian vil altså ikke ha noe med denne praksisen å gjøre.

- Vi kan ikke gi noen lister til politiet uten at det foreligger rettslig kjennelse eller formell skriftlig henvendelse. Noen automatisk overlevering av passasjerlistene er ikke aktuelt, sier informasjonsdirektør i Norwegian Anne Grete Ellingsen.

LES OGSÅ: Stormløp mot grensesnoking

Datatilsynet roser Norwegian, og mener samtidig at det er uholdbart at politiet kommer med slike henvendelser uten å opplyse om hvilket grunnlag de har.

- Politiet må kunne vise til klare hjemler, det er viktig både for flyselskap og passasjerer. Jeg synes Norwegian viser en god ryggmargsrefleks, kommenterer Guro Slettemark i Datatilsynet.

Les om:

Sikkerhet