Nekter å utlevere domeneeiere

Nekter å utlevere domeneeiere

Verdens største registrar slutter med kinesiske domenenavn.

Go Daddy stopper all registrering av kinesiske domener, etter at landets myndigheter ber om detaljert informasjon om personer som kjøper domenenavnene.

- Vi er bekymret for sikkerheten til individene som rammes av alle de nye kravene til kinesiske myndigheter. Vi frykter at kravene vil ha begrensende effekt på nye registreringer av domenenavn, og dermed også den frie utveksling av ideer på internett, sier Christine Jones som er sjef i Go Daddy til Computerworlds nyhetstjeneste.

Vil ha mer info

Tidligere har den kinesiske etaten CNNIC Domain Name Authority, som står bak de nye kravene, bare ønsket navn, adresser og epostadressene til alle som har registrert cn-domener. Disse tre funksjonene er det vanlig å spørre om når nye domener registreres - det er en praksis verden over. Men kinesiske myndigheter vil ha mer.

CNNIC har truet med at domenene vil slutte å fungere om ikke informasjon etaten ber om blir gitt ut.

Avgjørelsen til Go Daddy ble tatt to dager etter at Google nektet å bedrive nettsensur i Kina, og flyttet sine tjenester til Hong Kong.

Krav til myndighetene

Go Daddy har laget et dokument med kravene til kinesiske myndigheter og overlevert dette til den amerikanske kongressen.

Den demokratiske senatoren Byron Dorgan sier at om Kina vil bli respektert verden over, må landet slutte å sensurere internett, stoppe fengslingen av meningsmotstandere og slutte å være redd for ytringsfriheten.

Sikkerhet