Neste generasjon super-bredbånd klar

Neste generasjon super-bredbånd klar

De første demonstrasjonene av superraske trådløse nettverk har funnet sted.

Det er bare å forberede seg på nye ingredienser i alfabetsuppen. Etter 802.11n og deres forløpere .11b, .16, .11a, .11g og .16m, kan vi ønske 802.11ac og 802.11ad velkommen.

Her blir det fart

Stikkordet er Gigabit-internett over trådløse radiosamband. Det er to varianter, 802.11ac som opererer i 5 Gigahertz-området i likhet med 802.11a, og en variant av 802.11n. I tillegg kommer en ny 802.11ad som skal operere i 60 Gigahertz-området.

Dagens hovedstandard 802.11n klarer maksimalt 600 megabit per sekund. Nye .11ac klarer maksimum på 1,3 gigabit per sekund, mens den andre skal klare friske 7 gigabit per sekund, melder PC Worlds nyhetstjeneste.

Disse hastighetene vil nok kun oppstå under helt ideelle forhold, det vil si under lab-forhold og ellers i måneder med 30. februar. En vanlig .11n har en lei tendens til å yte maksimalt rundt 150 megabit per sekund.

Den store fordelen med høyere kapasitet er at leveringen blir jevnere, og at dropp av nettverkssamband skjer sjeldnere. Men en dobling av kapasiteten åpner for flere tjenester. I offentlige trådløse soner gjør dette at flere vil oppnå jevn mottakskvalitet.

Det vil også ta tid inntil denne teknologien er så finjustert at kapasiteten blir merkbart bedre. Andre fordeler er økt rekkevidde og batterilevetid, siden teknologien er nyere og mer effektiv.

Nytt og nyutviklet

Det er en kombinasjon av mange antenner og teknologi som støtter samtidige kanalstrømmer. Dette gjør at standarden blant annet støtter opptil åtte datastrømmer samtidig. Summen av datamengden i hver strøm gir kapasiteten for en gitt enhet.

802.11ac-standarden er bakoverkompatibel med eldre .11n-enheter, uten at kapasiteten dermed sagt vil øke. Dermed vil nye .11ac-adapter kunne brukes mot .11n-basestasjoner, og .11ac-trådløsrutere vil gi tjenester til 11n-baserte pc-er.

Standarden kommer senere

IT-bransjens forhold til standarder arter seg av og til slik at høna er i salg før egget er lagt. I likhet med forrige versjon av trådløs standard vil produktene komme før standarden er helt ferdig. Sannsynlig fastsetting for begge nye standarder er i 2013. Til sammenligning var 11n-produkter i salg tre år før standarden ble vedtatt. Programvareoppdateringer tok seg av å bringe produktene i tråd med standarden.

Brikkeprodusenten Broadcom leverer store mengder trådløse brikker i dag, og varsler tre nyheter med ny trådløs standard. Enkel, dobbel og trippel datastrømming skal gi makskapasitet på 433, 867 og 1,3 gigabit per sekund. ZTE og Asus har varslet at de kommer med produkter med disse nye Broadcom-brikkene.

Fleksible kombinasjoner

De første 802.11ad vil ventelig starte med en kapasitet mellom 1 og 2 gigabit per sekund.

Leverandører som satser på 60 gigahertz-varianten framholder at den egner seg bedre for høy kapasitet på kort avstand. Det innebærer at den vil ta jobben med å etablere kabelfrie samband mellom mediaavspiller og tv, eller mellom bærbar-pc og storskjerm.

Et mulig teknisk utviklingsscenarie er dermed trådløse basestasjoner med begge typer radio, der hvilken dataflyttingsoppgave som skal gjøres bestemmer trådløs standard. Det åpner for store muligheter til å lage avanserte trådløse løsninger som yter bedre enn rimeligere konkurrenter. Fordelen vil være mer effektiv håndtering av data, klienter, tjenester og miljøet enheten står i.

De første produktene etter .11ac/ad kommer i salg til sommeren. Ingen av de store norske aktørene har sagt noe om når de er klare med sine løsninger, men det vil overraske sterkt om norske teknologikåte vil måtte vente lenge. Prisene anses å være om lag lik dagens markedspriser, selv om det nok vil komme et utsalg av eldre modeller som vil dra prisene ned.

Sikkerhet