Nettangrep kan true ytringsfriheten

Nettangrep kan true ytringsfriheten

Forsvarsløse nettsteder er ofre for politiske motiverte angrep.

Harvard University sitt Berkman Center for Internet & Society har sett nærmere på politiske DDOS-angrep (Distributed denial of service).

Forskere har gått gjennom mengder av nettsteder som tilhører menneskerettighetsaktivister, uavhengige medier og liknende.

62 prosent av disse har blitt DDOS-angrepet det siste året. 61 prosent har opplevd uforklarlig nedetid. Og mørketallene kan være store.

Gjør livet surt

- Nettstedene til menneskerettighetsaktivister og uavhengige medier er under konstant angrep, sier Ethan Zuckerman på universitetet til Computerworlds nyhetstjeneste.

- DDOS-angrep gjør det vanskeligere å holde seg på nett.

Spesielt vanskelig er det for sider som holder til i Burma, Kina, Egypt, Israel, Iran, Mexico, Russland, Tunisia, USA og Vietnam, ifølge forskningen.

Wikileaks-angrep

Blant annet hackeren "Jester" gjør livet surt for mange.

Han tok på seg skylden for Wikileaks-angrepene nylig. Og da snakker vi om angrep mot Wikileaks, ikke sympatiangrep slik Anonomous har utført.

I eksempelet med "Jester" var motivet å angripe sider som "promoterer jihad", som han selv sier det. Andre grupper har nettopp det motsatte oppdraget.

- Jeg frykter at DDOS-angrep er så synlige og effektive at vi vil se enda flere slike angrep mot slike sider fremover, sukker Zuckerman, som dermed frykter at det hele går ut over ytringsfriheten på nett.

Les om:

Sikkerhet