Nettkriminelle skor seg på jordskjelvet

Nettkriminelle skor seg på jordskjelvet

Ikke la deg lure av falske Facebook-lenker, tigging og klassisk epostsvindel.

Kriminelle har med rekordfart forsøkt å dra nytte av jordskjelv- og tsunamikatastrofen i Japan, rapporterer flere it-sikkerhetseksperter ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Klikksvindel på Facebook

På Facebook har det dukket opp flere lenker som angivelig skal være uredigerte videoopptak av tsunamien gjort av nyhetskanalen CNN, men som i virkeligheten er såkalt klikksvindel der brukeren tas til en falsk Youtube-side, og Facebook-lenken blir samtidig ”likt” og spredd til offerets venner på det sosiale nettverket, skriver sikkerhetsselskapet Sophos.

Et annet eksempel lyder: ”Tsunamien i Japan kaster en hval inn i en bygning! Du vil ikke tro det! Sinnssyk video!” Isteden for å få se en filmsnutt, blir folk bedt om å fylle ut et spørreskjema som samler informasjon om brukeren, og det er dette svindlerne får kommisjon for og tjener penger på, skriver Sophos.

- Utgir seg for å være Røde Kors

Andre svindelforsøk inkluderer spam, hvor kriminelle har sendt ut epost med beskjeder som ber mottakeren om å donere penger til hjelpearbeidet i Japan, forteller sikkerhetsforsker Samir Patel hos Symantec.

- Dette er svært typisk, særlig i forbindelse med katastrofer, fordi svindlerne kan utgi seg for å være veldedige organisasjoner og be om penger, sier Patel.

For eksempel har folk i England fått eposter angivelig sendt fra Britiske Røde Kors, der det bes om penger til hjelpearbeidet. Men pengene bes overført via Moneybookers, til en temmelig suspekt personlig Yahoo-epostadresse, skriver Symantec.

Nok et eksempel er en epost fra ”Joseph Bridgero”, som lover mottakerne halvparten av 12 millioner dollar som ligger i en oppbevaringsboks. Eieren av boksen er angivelig en forretningsforbindelse til Bridgeros bedrift.

Både eieren og hele familien hans er døde som følge av katastrofen i Japan, står det i eposten. Dette er klassisk grådighetssvindel (kjent som Nigeriabrev), der man lures til å betale penger på forskudd med løfte om et mye større beløp tilbake.

- Nordmenn like utsatt som andre

Sikkerhetsekspert hos Norman, Snorre Fagerland, sier til Computerworld at de så langt ikke har fått meldinger om svindelforsøk som retter seg direkte mot nordmenn.

- Ikke noe fra Norge så vidt vi har fått melding om. Men internasjonalt har det jo versert diverse trojanerinfiserte nettsider tagget med Japan/quake/tsunami, som dukker opp i resultatene når man søker etter disse begrepene i for eksempel Google. Disse nettsidene ender typisk opp med å laste ned falske antivirusprogrammer og lignende, forteller Fagerland.

- Dessuten er det mange ”donate-to-japan” svindelsider, og klikk-kapringsangrep som de på Facebook som ender opp i tullete spørreundersøkelser. Norske internettbrukere er like utsatt for disse tingene som andre, sier Fagerland.

Det er slett ikke uvanlig at slike svindelforsøk dukker opp i forbindelse med store nyhetssaker.

- Det som var overraskende denne gangen, var hvor raskt kjeltringene plukket opp på nyhetene fra Japan, sier sikkerhetsforsker Chet Wisniewski hos Sophos.

- Vi visste at svindelforsøk ville komme, men de dukket opp på rekordtid, mindre enn tre timer etter jordskjelvet, forteller Wisniewski.

Les om:

Sikkerhet