- Nettskyen er et sikkerhetsmareritt

- Nettskyen er et sikkerhetsmareritt

Cisco-sjef John Chambers er bekymret over alle sikkerhetsutfordringene rundt cloud computing.

Under RSAs sikkerhetskonferanse i San Francisco denne uken snakket Ciscos toppsjef John Chambers om sikkerhetsutfordringene rundt cloud computing. Han mener utviklingen mot cloud computing er uunngåelig og på mange måter positiv, men at mer sensitiv data ut på internett fører til at man må tenke nytt rundt nettverkssikkerhet.

- Ut fra et sikkerhetsperspektiv er det er mareritt som ikke kan angripes på tradisjonelt vis, sa Chambers under sitt foredrag.

Han ser imidlertid mange muligheter for eget selskap rundt salg av nettverksutstyr etter hvert som cloud computing brer om seg og bedrifters sensitive data flyr rundt på nettet.

Usikker sky

Ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste, som er tilstede på RSA konferansen, er cloud computing et meget hett tema. Store selskaper som Cisco og IBM er ivrige når det snakkes om nettskyen, mens sikkerhetseksperter ser for seg mye jobb fremover.

- Internettsikkerhet blir et fokusområde fremover. Cloud computing høres fantastisk fint og trygt ut. Men vi må være obs på terminologien, om vi heller hadde kalt det for swamp computing ville det illustrert farene bedre, sa forsker og professor Ronald Rivest ved MIT under et foredrag.

Han la imidlertid til at han er optimistisk på vegne av cloud computings fremtid, men at man må regne med tøff jobbing for at sikkerheten skal komme på plass.

LES OGSÅ: Slik skal skyen håndteres

Også blant deltakerne var det en del skepsis i forhold til sikkerhet og cloud computing.

- Jeg ser ikke de store fordelene i skyen for oss, sa it-direktør for sikkerhet, Bruce Jones, i Kodak til Computerworlds nyhetstjeneste.

Jones har lite lyst til å gi opp kontrollen over selskapets bedriftssensitive data til en litt ullen cloud computing-arkitektur. I større prosjekter med et langt perspektiv mener han tvert imot det er mer lønnsomt å kjøpe maskinvaren selv. Jones holder imidlertid døren på gløtt for cloud computing i mindre prosjekter.

- Konseptet passer godt i mindre pilotprosjekter hvor man trenger løsninger som er en skalerbar nettjeneste og man ikke bryr seg om dataenes konfidensialitet, sa Jones.

LES OGSÅ: Anbefaler en privat sky

Sikkerhet i nettverket

Etter hvert som dataene beveger seg inn i nettskyen blir Ciscos sikkerhetstjenester bli viktigere, og selskapets evne til å grave seg inn i og inspisere dataene som beveger seg i en virksomhets nettverk - bli enda viktigere, mener markedsdirekør Tom Gillis i Ciscos divisjon for sikkerhetsteknologi.

- Samarbeidsteknologier, enten det dreier seg om videokonferanser, web 2.0-teknologier eller mobile enheter, oppløser de tradisjonelle sikkerhetssonene. Oppfatningen av sikkerhet som en grense du kan tegne opp - er rett og slett borte.

LES OGSÅ: Lawson skeptisk til skyen

Sikkerhet