Nettsøk blir sikrere

Nettsøk blir sikrere

Google vil kryptere nettsambandet automatisk for registrerte brukere.

Muligheten for kryptering har vært tilgjengelig som en tilleggsmulighet en stund fra Google. Siden i fjor har det også vært mulig å ha kryptert samband med eposttjenesten Gmail.

Å redusere innsynet i hva som går mellom en nettklient og en internettserver gjøres som regel med å kryptere den med forskjellige metoder. Den enkleste og ofte brukte er SSL, som de fleste ser i nettleseren sin med at adressen starter med «https», og at forskjellige symboler, som lukket hengelås, dukker opp i adresselinja.

Søk er en vesentlig brukerfunksjon for internettbrukere, og en adferd som i sum kan gi temmelig personlig og konfidensiell profilinformasjon. Særlig søk over offentlige trådløse nettverk i kaffebarer og andre steder er enkel å plukke opp med basalt søkeutstyr for en med tvilsomt sinnelag. Også nettsteder som blir besøkt fra resultatsiden etter et Google-søk kan få mye statistikk og informasjon ut av dette søkeresultatet dersom dette søket har foregått over det åpne, ukrypterte sambandet.

- Søk blir stadig mer individuelt og personlig, og vi ser behovet for å verne informasjonen vi leverer til våre kunder, sier produktsjef Evelyn Kao i Google i en bloggartikkel der endringen ble annonsert.

Kryptering av søkespørsmål og resultater vil bare gjelde automatisk for brukere som er logget inn som registrert bruker hos Google. Kritiske røster påpeker at det dermed fortsatt er mulig for Google å få enda mer verdifulle trenddata ut av søkeinformasjonen. Selskapet vil ikke bare ha det meste av søketrafikken i verden, de vil også være alene om å vite hvem som søker hva i denne trafikken.

Den kritiske og forsiktige internettbruker kan fortsatt bruke krypterte søkefunksjoner med å gå til google-søkesiden med «https» i adressen uten å måtte logge seg inn først.

Sikkerhet