Nettstorm mot Go Daddy

Nettstorm mot Go Daddy

Domeneforhandleren Go Daddy meldte støtte til SOPA, men kundene var ikke enige.

Domeneforhandleren Go Daddy meldte 22. desember sin støtte til den mye kritiserte SOPA-loven som er under diskusjon i USA for tiden.

Kundene var ikke enige, og etter 24 timer med boikott og en regelrett storm av kritikk, hvor både virksomheter og privatpersoner flyttet sine domener til konkurrenter, trakk selskapet sin støtte til det omstridte lovforslaget.

Ifølge Cnet er over 21.000 domener overført fra Go Daddy i løpet av én eneste dag.

En glipp?

Lille julaften la Go Daddy ut en pressemelding på sine nettsteder hvor selskapet trakk sin støtte for SOPA.

- Å bekjempe piratkopiering på nett er av ytterste viktighet, og dette er årsaken til at Go Daddy har bistått arbeidet med å utvikle revisjoner av loven - men vi kan opplagt gjøre det bedre, sier Warren Adelman, administrerende direktør i Go Daddy i pressemeldingen.

Han fortsetter med å presisere viktigheten av samarbeid på tvers av alle interessenter i saken.

- Det er verdt ventetiden for å gjøre det riktig. Go Daddy vil støtte loven når og dersom nettsamfunnet støtter den, sier Adelman.

Samarbeider med myndighetene

Go Daddy opplyser at selskapet og deres advokat Christine Jones har samarbeidet med myndighetene for å utforme lovforslaget.

Samtidig hevder selskapet at Jones har arbeidet hardt for å belyse viktige bekymringer rundt loven, og har forsøkt å gjøre lovforslaget mer spiselig med forslag rundt definisjon av sentrale terminologier for å sikre integritet på internett.

I tillegg hevder selskapet at Jones har foreslått bestemmelser spesielt for å beskytte og opprettholde ytringsfrihet på internett.

- Som en virksomhet som setter innovasjon høyt, med vår egen teknologi og for å støtte våre kunder, er Go Daddy rotfestet i tanken om ytringsfrihet og tror 100 prosent at internett er en sentral pådriver for den nye tjeneste-baserte økonomien, sier Adelman i pressemeldingen.

Venn av internett

På tross av denne brå endringen i sin posisjon når det gjelder SOPA, hevder selskapet av de skal fortsette å arbeide for sikkerhet og stabilitet på internett.

Go Daddy opplyser også at "for å unngå misforståelser" rundt selskapets ståsted i diskusjonen rundt SOPA, har de fjernet en rekke bloggposter av advokat Jones som omhandler de delene av SOPA som Go Daddy støtter.

- Go Daddy har alltid arbeidet for å opprettholde opphavsretten for tredjeparter, og vil fortsette med dette arbeidet i fremtiden, sier Jones i pressemeldingen.

Bye Daddy

Det er ikke klart om Go Daddys tilbaketrekkelse av støtten til SOPA har vært nok for å gjenopprette tilliten til selskapet.

IT-studenten Marco Pazzaglia har opprettet et nettsted, Bye Daddy, hvor man kan sjekke om domener er registrert hos selskapet.

SOPA er et hett tema på internett, og det er sannsynlig at Go Daddy kommer til å miste enda flere kunder i løpet av de neste par dagene.

Stop Online Piracy Act

SOPA (Stop Online Piracy Act) gir myndigheter en nærmest blank sjekk for å stenge nettsteder som er mistenkt for å videreformidle piratkopiert programvare, musikk, filmer og lignende.

Lovforslaget er sterkt kritisert blant annet på grunn av sin svært løse definisjon av hva som faktisk er ulovlig innhold. I tillegg vil SOPA gjøre det svært enkelt for amerikanske myndigheter å stenge nettsteder fra andre land, alt på vegne av mektige interesseorganisasjoner.

Boikotten og internettstormen mot Go Daddys støtte til den omstridte loven er et tydelig eksempel på hvor liten støtte dette lovforslaget har, både i hjemlandet USA og resten av verden.

SOPA skal diskuteres videre i den amerikanske kongressen over nyttår.

Sikkerhet