Nobelinstituttet hacket, spredt virus

Nobelinstituttet hacket, spredt virus

Angrepet spores til Taiwan. Instituttet nekter å kommentere saken.

Nettstedet til Nobelinstituttet, nobelpeaceprize.org, har blitt hacket.

Noen har lagt inn en "iframe" på siden som har spredd ondsinnet programvare til de besøkende.

Fullstendig kontroll

Ifølge Telenors sikkerhetssenter er fremgangsmåten temmelig vanlig. Hackerne etablerte en bakdør på maskinene som besøkte siden gjennom en trojaner, og snakket deretter med en server i Taiwan. Gjennom rootkit fikk de dermed tatt over maskinen. Om angriperne faktisk sitter i Taiwan, øya og landet Kina mener de "eier", er ikke kjent.

- De fikk fullstendig kontroll over maskinen i laben vår, forteller avdelingsleder Frank Stien i Telenors sikkerhetssenter.

Telenor fikk flere henvendelser fra kunder som ble angrepet da de besøkte Nobel-siden mandag kveld. Tirsdag var siden i orden igjen. Men om nettstedet har vært hacket lenger enn dette vites ikke.

Ingen kommentar

Nobelinstituttet nekter å snakke om saken.

- Vi vil ikke kommentere dette. Det er rettet opp, sier arrangemenetsansvarlig Sigrid Langebrekke i Nobelinstituttet til Computerworld.

- Hvorfor vil dere ikke si noe om saken?

- Vi har ingen kommentar, og da går vi ikke i detalj om hvorfor vi ikke har det, svarer hun.

Kan være politisk

Nobelinstituttet er i hardt vær om dagen, etter tildelingen av Nobels fredspris til kineseren Liu Xiaobo. Hackingen kan være politisk motivert, og det kan også forklare hvorfor hverken Langebrekke eller noen av de andre involverte vil kommentere saken overfor Computerworld.

Stien i Telenors sikkerhetssenter vil ikke uttale seg om eventuelle årsaker bak hackingen, men ser koblingen mellom den omstridte prisutdelingen og det som nå har skjedd.

- Det kan sikkert være masse politikk bak. Men jeg tror ikke denne angrepsmåten er et spesielt kjennetegn på politiske aksjoner, forteller Stien.

- Man bruker gjerne samme metoder uansett hva som er hensikten.

Les om:

Sikkerhet