Norden invaderer RSA-konferansen

Norden invaderer RSA-konferansen

På den store sikkerhetskonferansen i London er nesten en av fem deltakere nordiske.

LONDON: Du går ikke lenge rundt på sikkerhetskonferansen til RSA i London før du støter på en nordmann. Du setter deg på en helt tilfeldig plass i restauranten for å spise frokost, skal akkurat til å knaske en bit bacon. Så legger du plutselig merke til at du sitter ved siden av Leif T. Aanensen fra Datatilsynet.

Ifølge regionssjef for RSA Norge, Kaja Wester Narum, er det ikke tilfeldig at det er mange fra norden på RSA-konferansen i år. I fjor var det i overkant av 50. Det tallet har de jobbet for å få opp, målsetningen var 100 i år. Tellerverket stoppet på 108. Totalt er det 550 på RSA-konferansen, så nesten hver femte du treffer på er trolig fra norden. 30 av årets deltakere er fra Norge.

Narum og hennes kollega Arne Aashildrød synes det er viktig å ha en møteplass.

- Det er viktig å ha et sted å kunne diskutere. Hvis du ikke spør, får du ikke svar. I går samlet vi de nordiske til en felles middag, sier Narum.

Naive

Narum mener det er på tide nordmenn slutter å være så tilbakelente. For 8-9 år siden lå vi langt foran på sikkerhet. Nå har alle andre tatt oss igjen. Og i sikkerhetsverden kan man ikke hvile på laubærene. Det er et kappløp mellom sikkerhetsbransjen og skurken. En skurk som er i endring, det er ikke lenger 13-åringer som demonstrerer sine datakunnskaper. Det er kjeltringer, kriminelle miljøer, med helt andre agendaer.

- Nordmenn er alt for naive, sier hun, og legger til at nordmenn også er lite proaktive og ikke tar affære før sikkerhetsbruddet er et faktum.

- Nordmenn tenker "det skjer ikke meg". Men det gjør det.

Trenger mer prat

Aashildrød tror også det er et problem at bedrifter ikke snakker når de blir utsatt for ugagn. Han får støtte i mørketallsundersøkelsen, der det fremkommer at det er få angrep som faktisk offisielt blir rapportert.

- Det er viktig at man snakker sammen på tvers av selskaper, sier Narum, mens Aashildrød legger til at finansbransjen har vært flinke på dette feltet.

Men andre bransjer igjen altså satser på å tie ihjel problemet for å unngå svekkelse av selskapets navn og ry.

- Det er derfor vi har gått inn for å få flere nordmenn til RSA-konferansen, sier Narum.

Les om:

Sikkerhet