Nordmenn bedre på it-sikkerhet

Nordmenn bedre på it-sikkerhet

Men vi lures fortsatt av falsk antivirus og sosiale nettsteder.

Nordmenn blir flinkere til å beskytte seg, og antallet maskiner som er blitt infisert har sunket fra 3,3 til 2,5 per 1000 i løpet av siste halvår, ifølge Microsofts halvårlige sikkerhetsrapport.

Datainnbrudd skjer dobbelt så ofte gjennom menneskelige feil som gjennom programvareangrep. Mistet og stjålet utstyr er de klart vanligste årsakene til at data kommer på avveie.

- Det er gledelig å se at færre datamaskiner blir infisert av ondsinnet programvare i Norge. Samtidig er det viktig at vi skrur på den sosiale brannmuren og er bevisste på hvordan vi håndterer den verdifulle informasjonen vår. Gjennom opplæring og bevisstgjøring ser vi at vi når frem, sier Tore Orderløkken, leder i NorSIS, Norsk senter for informasjonssikring.

Falsk antivirus

Den åttende utgaven av Microsofts Security Intelligence Report (SIRv8) viser at bedrifter er mer rammet av dataormer, mens hjemmebrukere mest blir lurt av uønsket programvare som opptrer som det var et antivirusprogram, og som brukeren altså selv laster ned i troen på at dette skal beskytte mot virus.

- Det er nesten ironisk å se at de vanligste årsakene til at vi finner infeksjoner i norske maskiner er at brukeren har klikket på, og lastet ned, falsk antivirusprogramvare. Gjennom å klikke på falske nettsider godtar vi å laste ned akkurat slik programvare som vi ønsker å beskytte oss mot, sier Ole Tom Seierstad, sikkerhetsansvarlig i Microsoft Norge.

- Et annet norgesspesifikt funn er at ønsket programvare fra sosiale nettsteder som Facebook har økt, eksempelvis har familien ”Koobface”, spredt gjennom Facebook økt med 25 prosent, så slike angrep tror vi også vil øke i fremtiden, sier Seierstad.

Fire råd

Microsoft anbefaler å følge fire enkle forholdsregler.

  1. Hold all programvare oppdatert til siste versjon.
  2. Benytt brannmur.
  3. Bruk oppdaterte antispyware- og virusprogrammer.
  4. Vis aktsomhet overfor nedlastningskilder. Vær for eksempel varsom med å åpne linker og vedlegg i epost og Live Messenger. Selv når de er fra en troverdig kilde.

Les om:

Sikkerhet