Nordmenn vil betale for tapte data

Nordmenn vil betale for tapte data

Den samlede betalingsviljen til det norske folk for å få tilbake tapte data er på over en milliard kroner.

Det viser en undersøkelse bredbåndsselskapet Get har fått via Norstats Web-buss med 1000 demografisk representative respondenter fra hele Norge.

Mister filer og musikk

Nordmenn samler mye informasjon på dataen, men er ikke så flinke til å ta sikkerhetskopier av sine data. To av fem tar ikke sikkerhetskopier, og om lag halvparten av alle nordmenn har opplevd å miste data av stor verdi. 48 prosent har mistet digitale filer, bilder eller musikk.

Undersøkelsen har tatt for seg hvor mye nordmenn er villig til å betale for å få tilbake tapte data, og er kommet frem til at den norske befolkningen vil betale en milliard kroner totalt sett.

Vil betale 10 000

- Det virkelige tallet er trolig enda høyere. I tillegg kommer de datatapene som ikke kan måles i penger, som for eksempel unike familiebilder. Nordmenn har mistet store verdier på grunn av dårlig datalagring, sier Gunnar Evensen, administrerende direktør i Get.

Hele fire prosent av de som har tapt filer ville ha betalt 10 000 eller mer for informasjonen. 15 prosent ville ha betalt over 1000 kroner, mens 31 prosent ville ha betalt inntil 1000 kroner.

- For komplisert

Evensen tror at noe av årsaken til at folk ikke sikkerhetskopierer, er at de har for mange pc-er hjemme.

- Noe av årsaken til manglende sikkerhetskopiering er nok at hverdagen for «it-sjefer» i norske hjem har blitt for komplisert. Når hele 29 prosent av husstandene har fire eller flere datamaskiner, sier det seg selv at det er krevende å ha oppdatert backup av alle maskiner, sier han i pressemeldingen.

Les om:

Sikkerhet