Norsk mobilsystem overvåker barn

Norsk mobilsystem overvåker barn

Nå skal trebarnsmoren og Tele2 lansere Bipper her til lands.

Tele2 sikrer seg enerett til å selge og markedsføre Bipper i Norge. De er dermed den første som skal selge tjenesten.

Bipper er en norsk tjeneste hvor man kan bestemme hvordan barn skal bruke sine mobiltelefoner, bestemme hvem de kan ringe til når, samt fortelle foreldre hvor mobiltelefonen befinner seg.

Laget det selv

Den norske trebarnsmoren Silje Vallestad fikk ideen da hennes barn begynte på skolen. Hun ble sjokkert da hun så hvordan barn helt ned til seks år fikk egne mobiltelefoner.

- Jeg begynte å undersøke markedet for trygge løsninger for barn, men var ikke fornøyd med noen av de få produktene som fantes internasjonalt, forteller hun i en pressemelding.

- Det ga meg ideen til Bipper. Undersøkelser viser at foreldres behov for trygghet er den viktigste årsaken til å utstyre barnet med mobiltelefon. Også majoriteten av barna sier mobilen gjør at de føler seg tryggere når de er alene, sier Vallestad.

31-åringen er økonomi og lederutdannet, men hadde ingen erfaring med teknologi før hun startet Bipper. Hun har jobbet som journalist, foreleser og forskningsassistent før hun startet gründerkarrieren. Hun har i tillegg hatt en rekke verv, og mottatt flere priser for sitt produkt, forteller hun på sin blogg.

Overvåker barna

Selve tjenesten skal kunne lastes ned som en applikasjon, installeres med et eget sim-kort eller brukes gjennom operatøren, slik som med Tele2.

Foresatte kan videre logge seg inn på en nettside hvor de blant annet kan finne ut hvor barnet befinner seg. Noe nybakt direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon forteller Dagens Næringsliv at han er skeptisk til. Han skal ha møter med Bipper snart for å diskutere hvordan tjenesten bør fungere.

- Ni av ti barn mellom 9 og 16 år har mobiltelefon, og mobiltelefonen forenkler hverdagen til både barn og foreldre. Samtidig trenger foreldre verktøy som hjelper dem å kontrollere barns mobilbruk og forhindrer mobilmobbing, høye kostnader og uønsket kontakt med fremmede, mener administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2.

- Svært mange mobiloperatører har vist interesse for Bipper og jeg er svært glad for at Tele2 er med når Bipper nå lanseres for første gang, avslutter Vallestad.

Les om:

Sikkerhet