Norske foreldre overvåker barna

Norske foreldre overvåker barna

Lovlig, mener Datatilsynet, selv om denne overvåkingen skjer uten at barnet er informert.

600 norske foreldrepar har kjøpt inn systemer for å totalovervåke sine barns aktivitet på internett, etter at et firma begynte selge produktene her i landet i fjor, skriver Aftenposten.

På nettstedet Pckontroll.no kan foreldrene blant annet kjøpe produktet Eblaster.com. Det gir foreldre en muligheter til å overvåke barna. Programmet skal være helt umulig å oppdage eller slette, med mindre hele harddisken blir formatert.

Hver eneste epost, både sendte og mottatte, begge sider av alle chatsamtaler, besøkte websider, nettsøk og alle tastetrykk oversendes løpende via epost til den som overvåker pc-en. Tanken er at foreldre kontinuerlig skal overvåke alt barna gjør, slik at de kan gripe inn i det øyeblikk de enten selv gjør noe dumt, eller de kommer i kontakt med voksne som ikke vil dem vel.

En egen alarm kan varsle foreldre når visse nøkkelord tastes inn. Faktisk kan foreldre sitte på jobben og fortløpende blokkere enkeltnettsider som barna går inn på mens de er hjemme alene etter skolen.

Nestleder Knut Haanes i Barneombudet kaller verktøyene fra Pckontroll.no en ekstrem løsning som ikke kan anbefales. Men Datatilsynet påpeker at overvåking av egne barn er fullt lovlig, også om denne overvåkingen skjer uten at barnet er informert. Likevel er informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet kritisk, og mener det er en illusjon å tro at du får kontroll over barnas pc-bruk på denne måten, skriver Aftenposten.

LES OGSÅ: Nettsvindlere lokker barn med Harry Potter

Les om:

Sikkerhet