Norske pc-er i cyberkrig

Norske pc-er i cyberkrig

Myndighetene bekrefter at våre maskiner har vært med på krigføring.

I januar begynte krigen på Gaza å spre seg til nettet.

Mange israelske sider ble hacket. Noen ble "defaced", som for eksempel Diplom.is (antagelig ved en feiltagelse), mens andre fikk tjenestenekt-angrep fra bot-nettverk.

LES OGSÅ:

Gaza-angrep sprer seg til nettet

Slike bot-nettverk bygges opp ved at intetanende pc-eiere får ondsinnet programvare. Det er derfor ikke så rart at myndighetene forteller Aftenposten at norske pc-er sannsynligvis har vært involvert i Gaza-krigen på nettet.

- Det er helt sikkert mulig at norske pc-er kan ha vært med på slike aksjoner i Georgia og Midtøsten. Vi vet at norske maskiner var med på et tilsvarende angrep mot Estland i 2007, og norske maskiner har vært med på andre aksjoner, sier Norcert-sjef Pål Arne Hoff til avisen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har bedt Nasjonal sikkerhetsmyndighet å lage et "nasjonalt cyber defence" sammen med Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste.

- Når vi vet hvor avhengige vi er av datateknologien, er det forbausende hvor lite opptatt vi har vært av datasikkerhet, sier professor Jon Bing til Aftenposten.

LES OGSÅ:

Terror-tester norsk ikt

Les om:

Sikkerhet