Norske pirater slipper unna

Norske pirater slipper unna

Bransjen raser etter at bare fire av 182 anmeldte saker etter piratkopiering etterforskes.

Piratkopiering rammer også det norske markedet. Bransjeorganisasjonene Ifpi, Norske Videogramforening og amerikanske Motion Picture Association har i år anmeldt 182 saker som går på piratkopering av film og musikk.

Simonsen advokatfirma forteller Dagens Næringsliv at bare fire av disse sakene er under etterforskning. 50 saker er henlagt.

- Dette kommer ikke til å prioriteres av politiet før man får et politisk trykk, sukker en oppgitt Marte Thorsby i Ifpi til avisen.

LES OGSÅ: Ny svenske lov kan kneble Pirate Bay

I år er bare én sak oppklart, ifølge Dagens Næringsliv. Det dreier seg om en kar som la ut "Varg Veum - Falne Engler" på Pirate Bay. Han måtte møte i konfliktrådet, og slapp unna med en advarsel etter å ha innrømmet forholdet.

Bransjen er oppgitt over at problemet ofte blir forklart med for få lovlige, gode tjenester. Thorsby mener at tjenestene nå er på plass, og at myndighetene må gjøre sin del av jobben.

- Det er svært vanskelig å få politi og påtalemyndighet til å prioritere opphavsrettkrenkelser, selv om dette har utviklet seg til et stort samfunnsproblem, sier hun.

LES OGSÅ: Piratkopiering for 240 milliarder

- Vi har mange saker liggende, og politiet gjør jo ingenting, noe som er meget frustrerende for oss, stemmer generalsekretær Roald Dye i Norsk Videogramforening i.

Justisdepartementet og Politidirektoratet avviser overfor Dagens Næringsliv å kommentere saken, og henviser til Kripos. De, på sin side, mener de ikke har noe overordnet ansvar for å etterforske slike saker.

- I de fleste fildelingssakene er det åpenbart at de må etterforskes i distriktene de anmeldes i. Ingen av de sakene vi har henlagt er henlagt av kapasitetshensyn, men fordi vi fant ut at det ikke var tilstrekkelig bevis, sier assisterende sjef Ketil Hakaas i Kripos til avisen, og mener at politiet ikke bør få egne folk til å jobbe kun med piratkopering.

LES OGSÅ: - Apple har vært uærlige

Forfatter Tore Renberg har skrevet manus til filmen "Mannen som elsket Yngve", og raser mot politiets holdning.

- Jeg synes piratkopering er helt forferdelig, og utrolig respektløst, sier han.

- For hver gang noen laster ned filmen, så minsker det i ytterste konsekvens min mulighet til å jobbe videre. Så de ødelegger for det de liker selv.

LES OGSÅ: Nederlag for platebransjen

Les om:

Sikkerhet