NSM-ansatt lurer hackere

NSM-ansatt lurer hackere

En ansatt i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet driver privat overvåking på fritiden.

The Norwegian Honeynet Project (NHP) er en norsk avdeling av den internasjonale organisasjonen Honeynet og består av minst ti ulike nettverk flere tusen fiktive datamaskiner. Maskinen er «honningfeller», og skal lokke til seg mistenkelige databrukere og hackere. Når folk går i honningfellen vil de bli overvåket.

Prosjektet ledes av Einar Oftedal, som til daglig er ansatt som sikkerhetsrådgiver for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Norcert.

- En engelsk oversettelse

Oftedal sier til Aftenposten at det hele er et hobbyprosjekt.

- Dette er datamaskiner som ingen bruker og som står på nett for å se hva som skjer når noen prøver å angripe dem, sier han til Aftenposten.

Fellene kan gi langt mer informasjon enn NSMs varslingssystem for digital infrastruktur (VDI). Men Oftedal hevder det ikke er snakk om overvåking, til tross for at det på nettsiden står at prosjektet «overvåker dem uten at de vet det» og at de via prosjektet «kan se hva de skriver på tastaturet».

- Det norske ordet overvåking er ikke det samme. Dette er en engelsk oversettelse, hevder Oftedal.

Kritisk professor

Professor i rettsinformatikk Jon Bing mener det er «etisk uakseptabelt» at en NSM-ansatt har dette «hobbyprosjektet».

- Selv om det er prisverdig å bekjempe datatrafikk, så er det likevel nødvendig å følge rettstatens spilleregler. Jeg er veldig kritisk til at dette skjer uten rettslig regulering og helt uten offentlig kontroll, sier han til Aftenposten.

Han tror mange uskyldige folk går i fellen, og dermed overvåkes.

NSM-sjef Kjetil Olsen mener prosjektet er uproblematisk, og hevder det ikke er noen etterretningsmessige koblinger mellom NSM og NHP.

Les om: