Ny Facebook-funksjon: kult og ekkelt

Ny Facebook-funksjon: kult og ekkelt

Noen ganger er det ekleste med Facebook også det mest fengslende.

Facebook Friendship Pages er en funksjon som er i ferd med å rulles ut til alle brukere på det sosiale nettverket. Funksjonen lar deg se all dialog som har foregått mellom to personer. Du kan se hvordan begynnende flørting førte til bryllup (eller brudd), se tilbake på gamle bilder med en venn du har kjent lenge, eller finne ut når to venner sist snakket sammen og hva som ble sagt.

LES OGSÅ:

Facebook tester "stalker-knapp"

Bare for å gjøre det klart, Facebook gjør ikke mer informasjon tilgjengelig for allmennheten med Friendship Pages. For å se historien mellom to personer, må du være venner med en av dem og ha tilgang til den andre personens fulle profil. Dette er ikke et personvernsspørsmål i tradisjonell forstand, fordi Friendship Pages bare sammenstiller informasjon på en ny måte.

Forhold mellom andre personer

Friendship Pages utgjør egentlig en videreutvikling av Facebook stalking, hvor folk sitter og skaffer seg mer kunnskap om en person via Facebook enn de kanskje ville klart i det virkelige liv. Møter du noen på en fest gjennom en felles venn? Nå kan du på enkelt vis se deres felles historie gjennom bilder og beskjeder på Facebook-veggen. Med andre ord gir Friendship Pages en utvidet mulighet for innblikk i relasjonene mellom andre mennesker, hvor man kan danne seg et bilde av deres forhold til hverandre, på godt og vondt.

Fasinerende, ekkelt

Er dette litt ekkelt? Absolutt, men saken er den at "Facebook stalking" ikke ville vært et vanlig uttrykk dersom folk ikke likte å gjøre det. Før Farmville, statusoppdateringer og "liker"-knappen, var det å kikke og bla seg igjennom folks profiler en av hovedaktivitetene på Facebook. I så måte er Friendship Pages en tilbakevending til gamle røtter.

LES OGSÅ:

Skjul Facebook-profilen din fra Google

Hvis du synes dette er litt ugreit, gjelder det vanlige Facebook-mantra: ikke legg ut noe hvis du ikke er komfortabel med å dele det med alle andre, ta kontroll over personverninnstillingene, eller la vær å bruke Facebook.

LES OGSÅ:

Facebook lekker som ei sil

Kritiske stemmer har allerede latt høre fra seg, og en Facebook-gruppe (hva ellers) er opprettet hvor du kan være med og forsøke å påvirke Facebook til å gjøre Friendship Pages til en funksjon man kan velge bort. Les mer om det her.

Sikkerhet