Ny lås-skjerm i iOS 10

IOS10: Mye kjærlighet til den nye lås-skjermen i iOS 10. (Foto: 9to5Mac)

Ny lås-skjerm i iOS 10

Lås-skjermen på iPhone og iPad er vesentlig forbedret i iOS 10. Sjekk denne videoen for et overblikk.

Årets programvareoppdateringer, som nylig ble lansert under WWDC2016, er smekkfulle av nye funksjoner til både skrivebord, tv, smartur og mobile enheter.

Blant de mange softwareinnovasjonene er en komplett overhalt lås-skjerm for iOS. Se en video med introduksjon til funksjonene nederst på siden.

Sesam, sesam

Lås-skjermen på en iPhone eller iPad er første skjermbilde som vises når telefonen eller nettbrettet vekkes opp etter en viss periode men inaktivitet, avhengig av innstillingene.

For å få tilgang til enheten må man enten skrive inn passord (dersom ikke skrudd av) eller bruke fingeravtrykksensoren for å låse opp. Lås-skjermen har opprinnelig den berømte “swipe-to-unlock”-funksjonen, men denne fases nå ut.

Fingeratrykk-teknologien Apple bruker, kalt TouchID, er i siste iterasjon så rask at enheten låses opp før man rekker å lese eventuelle varslinger. Dette fikses ved at skjermen nå vekkes til live straks telefonen løftes opp fra en liggende posisjon. 

Såkalte widgets har nå fått en mer prominent rolle på lås-skjermen, det samme gjelder utstrakt bruk av 3D Touch. Widgets kan legges til som ekstrafunksjon via tredjeparts-utviklere. Mange hurtig-funksjoner skal kunne håndteres rett fra denne skjermen, som hurtigsvar til meldinger.

Også rent grafisk er lås-skjermen nå tydeligere, med bruk av en kraftigere font-type. 

Full kontroll

Kontrollsenteret er også endret. Man sveiper fremdeles opp, men ser straks at musikk-avspillingskontrollene er fjernet for bedre overblikk. Disse finnes nå i egen egen skjerm ved å sveipe til høyre og er langt mer lett-leste og tydelige.

Også kamera-snarveien er endret. Tidligere fikk man tilgang til denne i nedre høyre hjørne, men dette er altså forenklet til at man simpelthen sveiper til høyre fra lås-skjermen. Handoff-funksjonen for apper fra andre enheter finnes fremdeles i nedre venstre hjørne.

Alt i alt er det nå langt mer kraft i den aller første skjermen på en iPhone og iPad. Man kunne muligens ønsket seg flere iPad-spesifikke funksjoner, men det er mulig vi vil se dette som del av mer inkrementelle oppdateringer av iOS 10 i løpet av det kommende året. 

Høsten 2016

Du kan lese mer om iOS 10 her. iOS 10 er tilgjengelig som gratis oppdatering til høsten, og som en åpen beta i løpet av juli. Utviklere med Apple-konto kan teste operativsystemet allerede nå.

Via 9to5Mac

Sikkerhet