Ny misliker-svindel på Facebook

Ny misliker-svindel på Facebook

Falsk applikasjon gir deg muligheten til å mislike Facebook-kommentarer.

Facebook oppgraderte nylig sin ”liker”-knapp, slik at nettsamfunnets brukere også kan like individuelle underkommentarer. Men nå har svindlere kommet med sin egen innovative vri, en ”Misliker”-knapp - eller ”Dislike”, som den heter på engelsk. Måten knappen spres på karakteriseres av sikkerhetsbransjen som ren svindel.

Liker-knappen har blitt et populært verktøy. Med den har brukeren en måte å promotere bra innhold på, ved å gi en tommel opp til gode budskap. Men en god del Facebook-brukere har nok også fra tid til annen opplevd et behov for å vende enkelte budskap tommelen ned, påpeker Computerworlds nyhetstjeneste .

Svindelen som utnytter folkets ønske om nettopp dette fungerer etter samme prinsipp som andre Facebook-ormer. Den forsøker å lokke deg til å si at dine Facebook-venner har lastet ned «den offisielle DISLIKE-knappen» og byr på en lenke til hvor du kan laste den ned for at også du skal kunne mislike ulike budskap.

Nettundersøkelser = penger

Graham Cluley fra sikkerhetsselskapet Sophos har omtalt siste stikk fra skurkene i en fersk bloggpost.

- Å falle for noen av disse svindlene - som lover deg glødende, øyedryppende eller eksklusivt innhold - lurer deg typisk til å gi en ondsinnet Facebook-appliksjon adgang til din profil, skriver han.

Denne konkrete applikasjonen vil poste søppelbeskjeder fra kontoen din og be deg om å delta i nettbaserte undersøkelser, forklarer Cluley.

Søppelbeskjedene raser ut fra kontoen din uten at du er klar over det, og promoterer svindelapplikasjonen til dine venner, på dine vegne. På denne måten risikerer dine venner å få beskjed om at også de kan installere «den offisielle DISLIKE-knappen» og ormen sprer seg dermed videre til andre.

Gratis knapp

- Men på dette punktet har du fremdeles ikke fått en misliker-knapp og svindelapplikasjonen krever at du gjør en nettbasert undersøkelse – hvilket genererer inntekter til svindlerne – før du til slutt pekes til et ekstraprogram for Firefox som gir deg en mislikerknapp utviklet av Facemod, skriver Cluley.

Facemod ser ikke i seg selv ut til å være linket opp mot svindelen. Det er et ekstraprogram til Firefox som enkelt og greit har gitt ammunisjonen svindlerne trenger for å lokke folk til å klikke på en lenke og deretter ta en nettundersøkelse som gir dem penger.

Så selve knappen, om du skulle ha behov for den, kan du altså få gratis både uten å spre søppelbeskjeder og å delta i nettundersøkelser. Om du i det hele tatt trenger den, da.

Les om:

Sikkerhet