Ny piratlov i Sverige

Ny piratlov i Sverige

Søta bror er lei av piratkopiering, og skal la rettighetshavere få vite hvem som skjuler seg bak ip-adresser.

Den svenske regjeringen har gått inn for en ny lov. Loven gir rettighetshavere muligheten til å få informasjon om hvem som sitter på en ip-adresse. Dette kan de få via domstolen, om det er mistanke om piratkopiering.

Den nye piratloven trer i kraft 1. april neste år, melder Computer Sweden.

I Norge er det i utgangspunktet bare politiet som har rett til å få slike ip-lister. Tommy Stiansen i Nexicon mener å stå bak et system som kan gjøre ip-adresser til gateadresser, og har i USA fått hjelp av nettleverandører til å gjøre dette. Datatilsynet tviler sterkt på at han får til dette i Norge. I alle fall innen lovlighetenes grenser.

LES OGSÅ: - Jeg vet hvor du bor

Om en nettleverandør i Sverige får beskjed av domstolen at den må utgi informasjon om en ip-adresse etter loven har tredt i kraft, har nettleverandørene lite annet å gjøre enn å følge ordre. Gjør de ikke det, risikerer de bøter.

Den nye loven åpner også for utbredt overvåking av mistenkte pirater.

Et annet interessant aspekt, er at de som blir tatt for piratvirksomhet, plikter å oppgi hvor de fikk innholdet fra. Dette gjelder for eksempel gateselgere, men også sider som deler piratkopiert materiale, som svenske Pirate Bay.

LES OGSÅ: Setter nettpirat i fengsel

Den omdiskuterte siden kan dermed blir tvunget til å oppgi sine brukere, ettersom det er brukerne som både laster opp og laster ned.

Følger ikke Pirate Bay en eventuell ordre om å gjøre dette, venter bøter.

LES OGSÅ: Piratkopiering for 240 milliarder kroner

Les om:

Sikkerhet