Nye nakenskannere på flyplasser

Nye nakenskannere på flyplasser

Datatilsynet kan gi klarsignal til nye "pepperkake-skannere".

USA og Storbritannia legger seg inn i listen av land som innfører kroppsskanning, et sikkerhetstiltak som har blitt en het potet etter at Umar Farouk Abdulmutallab 1. juledag klarte å smugle med seg eksplosiver i underbuksa på en flight til Detroit i USA.

Slike kroppsskannere skal finne farlige gjenstander gjemt på kroppen som metalldetektorene ikke legger merke til, og har vært kontroversielle med tanke på personvern ettersom skanningen involverer kroppseksponering.

Men Aftenposten melder at en ny type maskiner kan løse dette. De nye maskinene bytter ut nakenbildet av personer med et bilde hvor man ser mer ut som en pepperkakefigur, skriver avisen. Maskinen har blitt testet ut på Schiphol-flyplassen i Nederland, og Tyskland vil rulle ut løsningen så snart som mulig i 2010.

Norge avventer

Avinor vurderte å prøve ut kroppsskanning på Sola lufthavn i 2008. Men prosjektet ble avbrutt grunnet store protester, deriblant fra Datatilsynet. Om nakenbilder derimot byttes ut med pepperkakefigurer, kan det hende tilsynet gir klarsignal.

- Det er helt åpenbart en annen sak hvis bildet som dukker opp på skjermen viser en «pepperkakemann» og ikke en person som blir «avkledd til skinnet», sier informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, til Aftenposten. Avinor jubler maskinen velkommen overfor avisa.

Uansett vil norske myndigheter avvente situasjonen før noen avgjørelser om kroppsskanning av flypassasjerer tas. Årsaken er et EU-direktiv som dukker opp i april, som vil forby kroppsskanning. Disse reglene kan imidlertid bli endret etter siste tids utvikling i trusselbildet.

Les om:

Sikkerhet